Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Cele mai apreciate momente ale stagiunii 2016-2017 de la 'Wiener Musikverein', la 'Concerte de 5 stele'

Publicat: marți, 20 Februarie 2018 , ora 11.13

Începând de miercuri, vă propun la "Concerte de 5 stele", un miniserial dedicat stagiunii 2016-2017 de la "Musikverein" din Viena. În cele trei episoade difuzate până vineri inclusiv de la ora 15:30, vom intra în atmosfera atât de aparte a uneia dintre cele cinci săli de concerte cu cea mai bună acustică din lume. O clădire-simbol a Vienei și a culturii muzicale din vestul Europei, încărcată de istoria trăită de acest loc cu toți marii muzicieni începând cu anul 1870.

În prima zi, veți putea asculta Orchestra Academiei "Santa Cecilia" din Roma sub conducerea dirijorului Sir Antonio Pappano într-un program integral Ceaikovski. Vedeta acestui eveniment desfășurat în toamna lui 2016 este violonistul Gil Shaham, cel mai strălucit al momentului dintre cei proveniți de peste ocean, deținător al premiilor "Grammy" și "Avery Fischer".

Ziua de joi este rezervată pianistei Elisabeth Leonskaja, care a susținut un recital în 28 noiembrie 2016. O artistă binecunoscută melomanilor români, unică în peisajul actual prin stilul său de interpretare și de abordare a actului muzical, prezentă atunci în cea mai importantă sală de concerte a Austriei - țară considerată drept a doua sa patrie.

Iar vineri, vă veți putea întâlni cu o orchestră care, începând din 1958, a schimbat printr-o rețetă de succes urmată până astăzi și de alte ansambluri concepția despre posibilitățile unei astfel de construcții muzicale. Este vorba despre Academia "Saint Martin in the Fields" care a concertat, tot în octombrie 2016, având-o ca solistă pe violonista Julia Fischer. Vom avea ocazia să participăm la un moment istoric, fiind și primul concert dintr-o nouă etapă a ansamblului, lipsită de simbolul său - dirijorul Sir Neville Marriner, care tocmai trecuse în neființă în data de 2 octombrie.

Nu ratați așadar, întâlnirea cu vedetele muzicii clasice din acest moment, prezente pe scena de la "Musikverein", miercuri, joi și vineri, de la ora 15:30.

Dan Ghineraru