Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Violonista Alina Ibragimova în transmisiune directă de la Gateshead - vineri 16 februarie, de la ora 21.30

Publicat: miercuri, 14 Februarie 2018 , ora 11.09

În pragul vârstei de 33 de ani, Alina Ibragimova este una dintre vedetele incontestabile ale artei britanice, cu o carte de vizită atât de impresionantă încât și-a depășit cu mult generația din care face parte. La Radio România Muzical aveți prilejul să o reascultați în transmisiune directă cu Orchestra "Royal Northen Sinfonia" și dirijorul Clemens Schuldt, în concertul de la Centrul "Sage" din Gateshead - Marea Britanie.

Violonistă cu o incredibilă fervoare interpretativă și un repertoriu amplu de la baroc la contemporani, Alina Ibragimova dovedește la fiecare apariție o versatilitate excepțională. S-a numărat printre ultimii soliști care au evoluat sub bagheta lui Yehudi Menuhin (1998, la Paris), a beneficiat de programul BBC New Generation Artists (2005-2007) și a fost cea mai tânără câștigătoare a Premiului "Emily Anderson" oferit de Filarmonica Regală din Londra (2008). Are discuri cu integrala sonatelor de Mozart, Beethoven, Ysaye, și integrala pieselor pentru vioară și pian de Schubert, Ravel și Szymanowski; până acum a evoluat în compania unor dirijori de top, precum Bernard Haitink, Valery Gergiev, Paavo Järvi, Yannick Nézet-Séguin, Vladimir Jurowski.

Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de Robert Schumann va interpreta Alina Ibragimova la Gateshead, un opus cu destin fericit până la urmă, prezentat în primă audiție la o distanță de 84 de ani față de când a fost compus (1853), descoperirea partiturii datorându-se unei… ședințe de spiritism. Este ultima lucrare importantă scrisă de marele romantic înainte de boala fatală.

Orchestra "Royal Northen Sinfonia" îl va avea la pupitru pe dirijorul Clemens Schuldt, a cărui ascensiune a venit odată cu câștigarea Concursului "Donatella Flick" din Londra - 2010, ce i-a deschis ușile către Orchestra Simfonică din Londra (în 2011 a interpretat în primă audiție piesa Hallo de Vlad Maistorovici). Acum este dirijorul Orchestrei de Cameră din München, cu care tocmai a oferit în acest an 7 concerte în Festivalul Internațional de Muzică de la Cartagena -Columbia. Îl vom putea aprecia într-o paletă stilistică largă pentru că programul serii cuprinde Simfonia op.6 nr.6 în sol minor de Johann Christian Bach, "Dacă Bach ar fi fost apicultor" de Arvo Pärt și Simfonia a V-a op.107 în re minor "Reforma" de Felix Mendelssohn.

Monica Cengher