Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi 2017, la 'Sunete contemporane'

Publicat: vineri, 12 Ianuarie 2018 , ora 9.48

Ideea a apărut acum 27 de ani și aparține regretatului compozitor Ștefan Niculescu, director fondator al acestui festival care aduce în atentia publicului prime audiții românești sau străine dar și lucrari deja consacrate, prezentate de cei mai buni interpreți ai momentului, din țară și de pe alte meridiane.

Veți putea asculta noi creații structuate în jurul unei idei centrale, "Limite … și dincolo de ele!". Lucrările prezentate în principalele Săli de concerte ale Capitalei, au aderat la cele patru zone imaginare propuse de organizatorii festivalului.

Prima, "Ulise-Dincolo de limitele culturii" a oferit deschiderea spre aventura sonoră, pentru că Ulise este călătorul, descoperitorul. A doua zonă estetică a fost "Gulliver-Dincolo de limitele istoriei" adică trecerea spre o lume de poveste. Cea de-a treia, "Nirvana- Dincolo de limitele sinelui", o încercare de a contopi muzica cu universul de unde a provenit iar cea de-a patra zonă expresivă, "Matrix-Dincolo de limitele naturii" a promovat o artă a lumii postumane, deschisă spre Apocalipsă.

S-a pornit de la ideea pluralității stilurilor componistice, au fost etalate în fața publicului modalități de expresie cu totul noi, diverse tehnici interpretative, tendințe și orientări estetice.

Veți putea asculta o selecție a celor mai spectaculoase lucrări prezentate în Festivalul "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi" ediția anului 2017, urmărind emisiunea Sunete contemporane, timp de patru săptămâni, începând cu ziua de luni 15 ianuarie, de la ora 23,30, la Radio România Muzical.

Laura Ana Mânzat