Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Filarmonica della Scala, dirijorul Riccardo Chailly și violonistul Leonidas Kavakos – oaspeți la Royal Albert Hall

Publicat: luni, 21 August 2017 , ora 11.05

Orchestra care anunță o "stagiune" cu doar 10 concerte la sediul său - celebrul Teatru milanez - este extrem de activă în această perioadă, cu o serie de apariții la câteva dintre cele mai importante festivaluri internaționale ale Europei. După ce - cu o seară înainte - Filarmonica della Scala se va afla pe cea mai prestigioasă scenă a Festivalului de la Lucerna, Riccardo Chailly va conduce ansamblul orchestral (al instituției al cărui director muzical este) la Londra, la Royal Albert Hall, la debutul colectivulului la cea mai amplă manifestare destinată muzicii clasice din lume: BBC PROMS. In patru zile consecutive acest colectiv va cânta de patru ori: la Lucerna și Londra (același program) și apoi la Edinburgh cu două afișe distincte, primul dintre ele anunțând în deschidere Rapsodia a II-a de George Enescu.

In această transmisiune directă de la PROMS, Radio România Muzical vă prilejuiește re-întâlnirea cu orchestra înființată de Claudio Abbado cu 35 de ani în urmă cu intenția de a lărgi paleta repertorială a formației instrumentale a Teatrului Scala și dincolo de partiturile destinate spectacolelor lirice. Este un moment special, marcând debutul acestui colectiv în cadrul acestui festival ! S-au adunat numeroase evenimente în albumul acestor trei decenii și jumătate, tot Riccardo Chailly fiind cel care s-a aflat la pupitru pentru primul turneu al Filarmonicii della Scala în Statele Unite cu zece ani în urmă (iar în 2008 Myung Wung Chung a semnat dirijoral debutul acestui colectiv în China).

Imagini pentru Leonidas Kavakos Riccardo Chailly Imagini pentru Leonidas Kavakos Riccardo Chailly

Colaborarea lui Riccardo Chailly cu violonistul Leonidas Kavakos s-a concretizat nu numai în numeroase întâlniri pe afișele de concert ale lumii ci și în producții discografice mult apreciate, în compania unora dintre ansamblurile care și-au legat istoria recentă de numele dirijorului italian: de exemplu, în 2013 a apărut CD-ul realizat cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig, ce cuprinde Concertul pentru vioară de Johannes Brahms pe care cei doi muzicieni îl aduc vineri și în atenția publicului de la PROMS. Este și o ocazie de a asculta cea de a treia violină Stradivari pe care Kavakos o face să răsune - "Willemotte" din 1734 - un instrument la care a visat încă din 1994, când a avut prilejul de a-l încerca în cadrul unei expoziții la Muzeul Metropolitan... In luna mai, Leonidas Kavakos și-a încheiat stagiul ca "artist în rezidență" al Filarmonicii din New York "în compania" acestei violine ! Solistul afirmă că a regăsit îngemănat în sunetul acestei viori ceea ce poate fi mai bun la Stradivari și la Guarneri și că simte privilegiat să poată descoperi noi drumuri artistice prin intermediul acestui instrument extraordinar...

Dacă prima parte a programului este rezervată singurului opus concertant pentru vioară de Johannes Brahms, după pauză orchestra din Milano aduce la Londra două evocări ale "Cetății eterne" semnate de Ottorino Respighi: poemele simfonice "Fântânile Romei" și apoi "Pinii din Roma"...

Splendoarea repertoriului ales și prestigiul interpreților - argumente solide pentru a fi în legătură directă cu acest eveniment artistic oferit live de Scena europeană la Radio România Muzical vineri 25 august, de la 20,30.


Anca Ioana Andriescu