Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Mozart & Beethoven – Ultimele simfonii cu Camerata Regală

Publicat: joi, 22 Iunie 2017 , ora 14.45

În 17 iunie, sezonul 2016 - 2017 al Stagiunii Regale s-a încheiat cu un concert intitulat Mozart & Beethoven - Ultimele simfonii.

Pentru această ultimă seară derulată sub cupola Ateneului Român, muzicienii Cameratei Regale și-au dat întâlnire cu dirijorul româno-american Vlad Vizireanu. Cariera de dirijor este pentru românul stabilit în Statele Unite ale Americii un vis împlinit. În 2016, Vlad Vizireanu și-a făcut debutul cu London Symphony Orchestra la Barbican Hall, ca unul dintre cei trei finaliști ai Concursului "Donatella Flick". În toamna anului 2013, dirijorul româno - american a debutat și în Festivalul Internațional George Enescu dirijând primul concert Side-by-Side din istoria festivalului.

Împreună cu Camerata Regală, Vlad Vizireanu va participa și la ediția din această toamnă a Festivalului enescian în cadrul seriilor de concerte "Muzica secolului XXI". Concertele susținute în această stagiune de Camerata Regală i-au sporit acesteia versatilitatea, i-au dat un plus de culoare, de experiență, de maturitate și au purtat-o înspre extreme ale repertoriului: de la piese universale celebre la prime audiții.

Într-un arc temporal și stilistic care îmbină clasicismul cu romantismul timpuriu, Vlad Vizireanu s-a oprit, în 17 iunie 2017, la cele din urmă simfonii de Mozart și Beethoven. "Un final de stagiune absolut spectaculos!" - a declarat în finalul serii doctorul Mircea Penescu - vioara I a Orchestrei Medicilor, acesta adăugând: "Foarte inspirată, alegerea pieselor. Mozart - cu tot specificul lui care, în această ultimă simfonie, 41, întră într-o eră mai sobră, mai simfonică, polifonică și care se apropie cumva de concepția beethoveniană..." Pentru ultima parte a Simfoniei a IX-a op.125 în re minor de Ludwig van Beethoven, au urcat pe scenă: soprana Irina Iordăchescu, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Mihai Urzicana și baritonul Valentin Vasiliu, soliști alături de Corul Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner.

La ultimul concert al Cameratei Regale din sezonul 2016 - 2017 sunteți invitați duminică, 2 iulie, la Concertele Radio România Muzical, ora 19.00.

Jeanine Costache