Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concertul de deschidere al Festivalului Kissinger Sommer - în direct la Radio România Muzical

Publicat: luni, 12 Iunie 2017 , ora 14.25

1830 - Revoluția romantică. Aceasta este tema pe care și-au propus-o organizatorii Festivalului de la Bad Kissingen, ce va începe pe 16 iunie cu un concert pe care Radio România Muzical îl va transmite în direct. Semnificațiile muzicale ale anului 1830 sunt multiple. Generația compozitorilor Carl Maria von Weber, Felix Mendelssohn, Robert Schumann, Frederic Chopin, Hector Berlioz este în plină evoluție și creează o lume paralelă celei reale, inspirată de basme, de fantastic, plină de imaginație și de culoare. La trei ani după moartea lui Beethoven, era clasică este total dispărută și lasă loc unei cu totul alte filozofii a muzicii. Este anul compunerii Simfoniei Fantastica de către Hector Berlioz, care semnează astfel actul de naștere al programatismului muzical. Tot în 1830, Frederic Chopin își scrie cele două concerte pentru pian. Sunt datele de la care a pornit în a edifica structura de rezistență a festivalului noul director Tilman Schlömp, aflat la prima sa ediție în această postură. Vor fi concerte-plimbări (trei concerte în săli diferite, poziționate la distanța… unei plimbări de o oră una față de cealaltă), concerte de prânz în grădina Hotelului Kaiserhof, concerte de jazz la micul dejun, întâlniri și discuții cu artiștii invitați în festival, alte evenimente, toate într-o atmosferă de relaxare și de vacanță.

Concertele simfonice, cum este și cel pe care îl vom urmări împreună vineri, 16 iunie, se desfășoară la Sala Max Littmann, care a fost nominalizată de curând în "Die Welt", drept una dintre primele 5 săli de concerte din lume. "Astăzi, cei mai mari artiști ai muzicii clasice vin la Kissinger Sommer, în această ambianță rezonatoare din lemn de abanos și cireș", nota și criticul muzical Manuel Burg, numind sala de desfășurare a concertelor "o bijuterie a provinciei".

Concertul oficial de deschidere îi revine Orchestrei Filarmonicii din Bremen, aflată sub conducerea reputatului dirijor finlandez Paavo Järvi, directorul său artistic din anul 2004. Într-un top al compozitorilor favoriți alcătuit într-un interviu (acordat colegului meu Ștefan Costache, pentru emisiunea Poveștile de succes ale muzicii), Paavo Jarvi îi așeza pe primele locuri pe Robert Schumann și pe Johannes Brahms, ale căror nume figurează în programul concertului de vineri (Uvertura, Scherzo și Finale op.52 de Schumann, respectiv Simfonia a II-a op.73 în Re major a lui Brahms). Vă spun asta pentru a sublinia faptul că programul este alcătuit de Jarvi nu doar în concordanță cu tema Festivalului, ci și cu propriile preferințe; totodată este și o trimitere la a (re)asculta interviul respectiv, pe care îl vom difuza în minutele de pauză. Solista serii va fi violonista americană Hillary Hahn, care a călătorit mult în turnee, în ultimii ani, împreună cu Orchestra de cameră a Filarmonicii din Bremen și cu dirijorul Paavo Jarvi, iar pe 30 martie 2015 au lansat împreună un nou album pentru DG, ce cuprinde si Concertul nr.4 op.31 în re minor de Henri Vieuxtemps, lucrare ce figurează și în programul serii inaugurale a Kissinger Sommer.

Vă invit să-i urmărim împreună pe acești artiști, la Radio România Muzical, în 16 iunie de la ora 21.00, sub genericul Scena europeană.

Monica Isăcescu