Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

O nouă transmisiune directă de la Elbphilharmonie din Hamburg, duminică, 11 iunie

Publicat: miercuri, 31 Mai 2017 , ora 17.21

Dirijorul Herbert Blomstedt este un preferat al muzicienilor și publicului din Hamburg încă din anii 90, când activa ca dirijor șef al Orchestrei Radiodifuziunii Nord-Germane. La mai recentă apariție a sa la Hamburg, în ianuarie anul trecut, a amuzat publicul cu o șarmantă și glumeață introducere a concertului, urmată de o extraordinară interpretare a unor lucrări orchestrale din repertoriul scandinav.

Suedezul în vârstă de aproape 90 de ani se întoarce la începutul lunii iunie la Hamburg, având în mapa de partituri Simfonia a 5-a în Si bemol major de Anton Bruckner.

Entuziast și plin de viață, Blomstedt apare acum pentru prima dată pe scena noului spațiu cultural al orașului german, în program aflându-se una dintre lucrările sale favorite. Când a finalizat Simfonia a 5-a, în 1875, Bruckner însuși a numit-o "o capodoperă a contrapunctului". Partitura combină numeroase tehnici contrapunctice, alăturând spre exemplu o copleșitoare fugă dublă și un solemn coral în final. Pentru Wilhelm Furtwängler, unul dintre marii dirijori ai secolului 20, partea a 4-a a Simfoniei era cel mai impresionant final din întreaga istorie a muzicii.

Duminică, 11 iunie, de la ora 12.00, Simfonia a 5-a de Anton Brucker în transmisiune directă de la Elbphilharmonie, cu Herbert Blomstedt și Orchestra Elbphilharmonie a Radiodifuziunii Nord-Germane.


Andreea Chiselev