Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Centenar Dinu Lipatti la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 10 Martie 2017 , ora 15.13


În 19 martie se vor împlini 100 ani de la nașterea muzicianului care a devenit un adevărat simbol al culturii românești: pianistul și compozitorul Dinu Lipatti.

Dinu Lipatti este considerat unul dintre marii pianiști ai secolului XX; a trăit doar 33 ani, dar a fost suficient pentru a lăsa o amprentă inconfundabilă printre marile valori ale lumii internaționale de concert. Mitul Dinu Lipatti a fost întreținut de înregistrările pe care le-a realizat în ultimii ani ai vieții, multe rămânând și astăzi modele de interpretare. Mai puțin cunoscut publicului larg este compozitorul Dinu Lipatti; ca și George Enescu, Dinu Lipatti și-a împărțit viața între a fi interpret și compozitor, însă viața mult mai scurtă a lui Dinu Lipatti a făcut ca în urma sa să rămână un număr relativ mic de lucrări.

Începând cu data de 13 martie 2017, Radio România Muzical vă invită să-l (re)descoperiți pe Dinu Lipatti pianistul și compozitorul.

De luni până vineri, în cadrul emisiunii Arpeggio, de la ora 12.00, pot fi ascultate înregistrări realizate de pianistul Dinu Lipatti, iar în cadrul emisiunii Polifonii, desfășurată între orele 13.10-15.25, sunt propuse creațiile lui Dinu Lipatti, în interpretări de referință.

Întreaga zi de 19 martie este dedicată Centenarului Dinu Lipatti. Între orele 10.00 și 13.00, un prim episod al Zilei Lipatti pune în lumină câteva dintre cele mai reprezentative înregistrări lăsate de pianistul și compozitor Dinu Lipatti. De la ora 13.05, Monica Isăcescu și Ștefan Costache, realizatori Radio România Muzical, inițiatori ai Zilelor Lipatti din 2010 și autori ai proiectului online www.dinulipatti.org, propun o emisiune scenarizată dedicată corespondenței purtate de Dinu Lipatti cu profesorii săi, Mihail Jora, Florica Musicescu, Nadia Boulanger. Vocile personajelor sunt interpretate de actorii George Ivașcu (Dinu Lipatti), Alice Barb (Nadia Boulanger) și Daniela Nane (Florica Musicescu).

Iar de la ora 16.00, sunteți invitați să ascultați ultimul recital susținut de Dinu Lipatti: era 16 septembrie 1950 și Dinu Lipatti apărea pentru ultima dată în public, la Festivalul de la Besançon. În 2 decembrie 1950, Dinu Lipatti se stingea din viață.

Ziua Dinu Lipatti se încheie cu un concert transmis în direct de Radio România Muzical de la Ateneul Român: de la ora 19.00, Camerata Regală, condusă de Horia Andreescu are invitați trei pianiști: Mihai Ungureanu, Dana Borșan și Nikolai Demidenko. În program: trei lucrări concertante de Dinu Lipatti, Wolfgang Amadeus Mozart și Frédéric Chopin.