Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Semiramida - premieră în direct de la München cu Joyce DiDonato
Minunata Operă Bavareză de Stat din München a pregătit pentru 12 februarie 2017 o nouă premieră - Semiramida cu Joyce DiDonato în rolul titular. Aceasta este al treilea dintre cele opt spectacole noi, programate în stagiunea 2016-2017, primele două fiind Favorita de Donizetti cu Elīna Garança și Lady Macbeth din Mțensk de Șostakovici. Lor le vor urma, din martie înainte, Andrea Chénier cu Jonas Kaufmann și Anja Harteros și Tannhäuser, iar Festivalul de operă se va deschide, în 1 iulie 2017, cu opera lui Franz Schreker - Die Gezeichneten și va aduce în fața publicului o altă premieră - cu Oberon de Weber, în 21 iulie. Cea de-a opta premieră este specială în sensul în care ea implică soliștii Studioului de Operă al instituției bavareze, care vor interpreta în 28 martie Consulul de Gian Carlo Menotti la Teatrul Cuvilliés, aflat în imediata vecinătate a Teatrului de Operă din München.
Prin intermediul Uniunii Europene de Radio ascultăm duminică Semiramida, în care rolul titular este interpretat pentru prima dată de mezzosoprana americană Joyce DiDonato. Este o seară a premierelor - nu numai din punct de vedere al montării, realizate de regizorul David Alden, ci și pentru că dirijorul Michele Mariotti, un specialist în Rossini, de altfel, nu a mai condus Semiramida și este, de asemenea, invitat pentru prima dată la opera din München. Și bas-baritonul italian Alex Esposito, cunoscut mai ales datorită interpretării unor roluri mozartiene, debutează în Assur. Distribuția - care promite o seară muzicală de excepție - îi mai aduce pe scenă pe mezzosoprana Daniella Barcelona în rolul Arsace și pe tenorul Lawrence Brownlee în Idreno.
Va fi cu siguranță o seară încărcată de emoții, aferente unei premiere și în contextul acestor numeroase debuturi. Adăugăm aici faptul că Semiramida, cântată la München în 1824, la numai un an de la premiera ei mondială, a fost auzită pentru prima dată în aici, pe teritoriu german. Cu toate acestea ea a lipsit, după o altă producție din 1832, din repertoriul instituției bavareze până acum, în 2017. E drept că a mai fost cântată o dată la München, în 1990, însă în versiune de concert.
Ultima operă italiană a lui Gioachino Rossini, Semiramida a fost una dintre cel mai des cântate creații lirice în secolul al 19-lea, înfățișându-i pe protagoniștii ei în momente în care încearcă, de multe ori cu disperare, să scape necruțătoarelor planuri ale soartei, să mențină controlul asupra propriilor acțiuni și să se elibereze din noianul de intrigi și încurcături ce țin de putere, violență și pasiune.
Regizorul David Alden - care a mai pus în scenă aici numeroase alte opere, din creația lui Monteverdi, Wagner și cel mai recent Haendel - spune că "Semiramida este la fel de complexă ca o tragedie grecească" și că "nu pornești la drum fără a avea cei mai buni cântăreți din lume, întrucât fiecare rol este complex și plin de momente de virtuozitate. Ai nevoie de cei mai buni!" Cărțile de vizită ale celor patru soliști distribuiți în noua producție sunt grăitoare pentru valoarea lor, așa că sunt nerăbdătoare să îi urmărim împreună duminică, 12 februarie 2017, de la ora 19.00.