Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct, concert la Royal Concert Hall din Nottingham, 3 februarie

Publicat: joi, 26 Ianuarie 2017 , ora 15.41

La Royal Concert Hall din Nottingham concertează "BBC Philharmonic Orchestra" sub bagheta lui Ben Gernon, în principala sală de spectacole a orașului, cu o acustică de mare calitate, care invită în fiecare an dirijori, orchestre și soliști de marcă.

Un tânăr dirijor la pupitrul unuia dintre cele 6 ansambluri ale Corporatiei Britanice de Radio

 Dirijorul Ben Gernon s-a impus pe plan internațional în 2013 când a câștigat premiul "Nestlé and Salzburg Festival Young Conductor's" apoi a devenit dirijor secund al lui Gustavo Dudamel la Filarmonica din Los Angeles. Este o prezență constantă pe scenele Europei, în Japonia și SUA, iar presa de specialitate îl caracterizează "un artist al zilei de mâine", "capabil să imprime interpretărilor sale autoritate, dar și sentiment".

Un program alcătuit din "imagini"sonore

Programul serii de 3 februarie 2017 va începe cu Simfonia I op.13 în sol minor "Visuri dintr-o zi de iarnă" de Piotr Ilici Ceaikovski care descrie o călătorie imaginară către un tărâm mai puțin obișnuit. Compozitorul însuși mărturisea despre această lucrare, într-o scrisoare către Nadejda von Meck din 1883, că "deși în unele privințe simfonia sa ar putea fi considerată imatură, ea are foarte multă substanță, chiar mai multă decât lucrările sale de maturitate".

Va urma Concertul nr.2 op.22 în sol minor pentru pian și orchestră de Camille Saint-Saëns, compus în anul 1868 într-o forma tradițională, cu trei părți, dar cu foarte multă libertate în tempo-uri. Solist va fi Benjamin Grosvenor pe care publicația "The New-York Time" îl descrie "un pianist cu un temperament rar care te face să suspini cu bucurie și stăpânește scena cu ușurinta aristocratică".

Iar după pauză, publicul din Nottingham, dar și noi, cei care ascultăm de la București în direct acest concert, ne vom delecta cu cele Trei schițe simfonice de Claude Debussy reunite sub titlul "Marea", o muzică programatică prin excelență, cu efecte sonore capabile să redea vântul, valurile și întreaga ambianță a mării, atingând uneori culminații de o mare forța care au determinat auditorii să asocieze adesea această lucrare cu o simfonie.

În direct de la Nottingham, vineri, 3 februarie, de la ora 21.30. 

Laura Ana Mânzat