Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Violonista Viviane Hagner și Orchestra Hallé, în direct de la Manchester, joi, 8 decembrie

Publicat: luni, 5 Decembrie 2016 , ora 10.26

O nouă transmisiune directă de pe marile scene internaționale, joi, 8 decembrie 2016 la Radio România Muzical! Dirijorul principal invitat al Orchestrei Hallé, Ryan Wigglesworth, va deschide programul cu Suita "Mama mea, gâsca" din creația lui Maurice Ravel, o colecție de 5 basme muzicale compuse inițial pentru copiii unor prieteni ai compozitorului, ce ne transportă într-o încântătoare lume de poveste.

Programul concertului va continua în acorduri clasice, prin Simfonia nr.88 în Sol major de Joseph Haydn, o lucrare concisă, strălucitoare și plină de umor. Iar după pauză, pe scena de la Bridgewater Hall din Manchester, sediul renumitei orchestre Hallé, va urca violonista germană Viviane Hagner - a ales să interpreteze Concertul op.77 în Re major semnat Johannes Brahms. Această creație de referință a repertoriului violonistic a fost scrisă într-o atmosferă relaxantă, într-o vacanță în care compozitorul se bucura de impresionanta natură din regiunea Carintia din sudul Austriei.

Născută pe 21 decembrie 1977, Viviane Hagner a debutat la 13 ani într-un concert legendar în care muzicieni din Orchestra Filarmonicii din Israel și Orchestra Filarmonicii din Berlin au cântat împreună sub bagheta lui Zubin Mehta, și a urcat de atunci pe scenă alături de marile orchestre ale lumii. Viviane Hagner este stabilită la Berlin și, pe lângă cariera solistică și de interpretă de muzică de cameră, a predat la Universitatea de Arte din capitala germană în perioada 2009-2013, iar din 2013 este profesor la Conservatorul din Mannheim.

Orchestra Hallé, unul dintre cele mai vechi ansambluri simfonice din Mare Britanie, cu o importantă reputație pentru excelență artistică, se află în stagiunea cu numărul 159. Din anul 2000, Director Muzical este Sir Mark Elder, iar concertul din 8 decembrie îl va avea la pupitru pe tânărul și apreciatul muzician Ryan Wigglesworth, născut în 1979. Ryan Wigglesworth este de asemenea pianist și compozitor. Pe lângă poziția de dirijor principal invitat al Orchestrei Hallé, pe care o deține din 2015, este compozitor rezident al Operei Naționale Engleze.

Joi, 8 decembrie, de la ora 21.30, în trasmisiune directă, on air pe 97.6 și 104.8 fm sau online, pe www.romaniamuzical.ro!

Andreea Chiselev