Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Bernard Haitink va dirija versiunea integrală a baletului 'Daphnis și Chloé' de Maurice Ravel - în direct de la Paris

Publicat: vineri, 11 Noiembrie 2016 , ora 11.41

După ce a fost ovaționat în Festivalul BBC Proms (pentru Simfonia a III-a de Gustav Mahler, cu Orchestra Simfonică din Londra), după ce a fost sărbătorit pentru a 50-a apariție în Festivalul de la Lucerna  (acum câteva luni, dirijând Simfonia a VIII-a de Anton Bruckner), Bernard Haitink este așteptat peste câteva zile la "Auditorium - Maison de la Radio", sală refăcută în 2014 după cele mai înalte standarde din lume.

Dirijorul de 87 de ani asigură certitudinea unui eveniment memorabil în fruntea Corului Radio France și a Orchestrei Naționale a Franței - concert ce va fi transmis în direct de la Paris, de Radio România Muzical. Nu doar în repertoriul german excelează Bernard Haitink, ci și în cel francez; primul premiu Gramophone l-a primit pentru integrala lucrărilor orchestrale de Claude Debussy (1980).

Bernard Haitink va dirija versiunea integrală a baletului Daphnis și Chloé de Maurice Ravel, fapt mai rar întâlnit, de regulă fiind abordate în concert fie Suita I, fie Suita a II-a. Este cel mai extins opus al compozitorului, o capodoperă începută în 1909, la cererea lui Serghei Diaghilev, și finalizată în 1912. Pornind de la povestirea lui Longus (scriitor grec din secolul al III-lea), Ravel creează un discurs încărcat de emoție, o atmosferă idilică și senzuală totodată, o adevărată vrajă sonoră în cel mai autentic stil impresionist.

Concertul se deschide cu una dintre cele mai semnificative și luminoase lucrări ale lui Francis Poulenc: Gloria pentru soprană, cor și orchestră (1959), opus în care în care va participa celebra cântăreață Patricia Petibon.

Joi, 17 noiembrie 2016, de la ora 21.00, în transmisiune directă la Radio România Muzical.

Monica Cengher