Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Violonistul Thomas Zehetmair și Orchestra Națională BBC – Țara Galilor, în direct de la Cardiff – la 'Scena europeană'

Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2016 , ora 13.34

O nouă călătorie muzicală pe care vă invităm să o experimentați în direct pe calea undelor și a internetului are loc joi, 10 noiembrie. Corul și Orchestra Națională BBC - Țara Galilor concertează la Cardiff sub bagheta maestrului japonez Tadaaki Otaka. Solist va fi renumitul violonist austriac Thomas Zehetmair, care desfășoară în paralel și o frumoasă carieră dirijorală.

Orchestra Națională BBC - Țara Galilor a oferit primul concert în 1928 și este sprijinită de Consiliul Artelor din Wales. Are sediul la BBC Hoddinott Hall, sală ce poartă numele compozitorului galez Alun Hoddinott. Ansamblul susține anual o stagiune de concerte la sala St David din Cardiff, ca orchestră rezidentă; aici se va afla și pentru concertul pe care îl transmitem joi în direct.

Programul serii se deschide cu uvertura operei "Idomeneo" de Wolfgang Amadeus Mozart, urmată de Concertul nr.2 op.63 în sol minor pentru vioară și orchestră de Serghei Prokofiev. "Numeroasele locuri în care am lucrat la acest concert arată viața artistică nomadă pe care o aveam atunci", spunea compozitorul rus, care a scris prima temă din partea I la Paris, prima temă a părții a doua la Voronezh, a finalizat orchestrația la Baku, iar prima audiție a avut loc la Madrid.

În partea a doua veți asculta muzica baletului "Daphnis și Chloé" semnată Maurice Ravel. Compozitorul francez a început să scrie lucrarea, cea mai amplă din creația sa, în 1909, la comanda lui Serghei Diaghilev și a fost considerată chiar de contemporani o capodoperă.

Joi, 10 noiembrie, de la ora 21.30, în transmisiune directă de la Cardiff!