Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Horia Andreescu - Interpretul zilei la Radio România Muzical, în 18 octombrie

Publicat: luni, 17 Octombrie 2016 , ora 15.35

Născut în 1946 la Brașov, Horia Andreescu a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, secția dirijat și a participat la cursuri de măiestrie la Viena (cu Hans Swarowsky și Karl Östereicher), la Trier și München (cu Sergiu Celibidache).

În perioada 1976-1987 a fost Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii din Ploiești, iar din 1987 a dirijat Orchestra Filarmonicii "George Enescu" din București, unde a fost numit director adjunct din 1987 până în 1990, iar din anul 2000 este dirijor principal și Orchestra Națională Radio, unde a fost, din 1992 până în 2000, director artistic și dirijor al formațiilor muzicale, iar din 2000 până în 2010, dirijor șef al Orchestrelor Radio. Horia Andreescu a fondat în 1988 ansamblul "Virtuozii din București", alături de care a susținut numeroase concerte și turnee.

Timp de peste 12 ani a fost Dirijor invitat permanent al Orchestrei Radio Berlin și Capelei de Stat din Dresda și Schwerin, având totodată angajamente cu Berlin Staatskapelle, Orchestrele Simfonice din Berlin, Viena, Ierusalim și Gewandhaus din Leipzig, BBC Scoția, Orchestrele Radio din Madrid, Lisabona, Leipzig, Hamburg, Copenhaga.

Îl veți asculta în 18 octombrie, în ziua în care împlinește 70 de ani pe Maestrul Horia Andreescu - Interpretul zilei la Radio România Muzical, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, Orchestrei Naționale Radio și Orchestrei Radio din Berlin, dar și într-un interviu în care ne-a vorbit despre momente importante ale carierei sale, despre aparițiile scenice din perioada următoare, despre formarea sa și în care l-am rugat să ofere și câteva sfaturi pentru tinerii muzicieni.

Așadar, marți, 18 octombrie, de la ora 10.00, în cadrul emisiunii Arpeggio, nu ratați întâlnirea cu maestrul Horia Andreescu!

Andreea Chiselev