Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

15 ani fără Isaac Stern - marcați la Radio România Muzical

Publicat: luni, 19 Septembrie 2016 , ora 8.46

Violonistul Isaac Stern s-a născut pe 21 iulie 1920 în Kremenez - astăzi în Ucraina, dar a crescut în San Francisco, unde părinții s-au stabilit în 1921.

Nu a fost un "copil minune" sau un star virtuoz - și-a construit reputația în anii `40 prin tonul bogat al viorii și profunzimea interpretărilor. Totul a început la 16 ani, prin debutul cu Orchestra Simfonică din San Francisco, iar câteva luni mai târziu cânta Concertul pentru vioară de Ceaikovski alături de Filarmonica din Los Angeles, sub bagheta lui Otto Klemperer. La New York a debutat în 1937, printr-un recital la Town Hall. Peste doi ani era reprezentat de importantul impresar Sol Hurok, care l-a ajutat în timp pe Stern să devină unul dintre cei mai solicitați muzicieni ai vremii.

Isaac Stern era pasionat de lucrări Baroce, din perioada Romantismului și începutul secolului 20. Sunetul cald, rotund al viorii sale a fost captat într-o vastă discografie, precum și pe coloana sonoră a unor filme.

Debutul la Carnegie Hall în 1943 a însemnat începutul unei lungi povești de dragoste cu această sală. Devotamentul lui pentru Carnegie Hall s-a materializat într-o impresionantă campanie pentru salvarea acestei săli, care urma să fie demolată în 1960 pentru a se construi o clădire de birouri. A avut de asemenea un rol important în restaurarea clădirii, în 1986, iar în 1997 sala principală de concerte a fost denumită Auditoriumul Isaac Stern.

Violonistul s-a stins din viață pe 22 septembrie 2001, la vârsta de 81 de ani și este joi, 22 septembrie, Interpretul zilei în cadrul emisiunii Arpeggio, de la ora 10.00!

Andreea Chiselev