Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Program rusesc la BBC Proms, concert transmis în direct, marți, 23 august

Publicat: miercuri, 17 August 2016 , ora 14.21

Dirijorul Alexander Vedernikov va fi la pupitrul Orchestrei Simfonice BBC în concertul cu numărul 50 din Festivalul BBC Proms, concert transmis în direct de Radio România Muzical și pe care vă invit să-l ascultați marți, 23 august, de la ora 21.30.

Programul se deschide cu Uvertura op. 67 Hamlet de Piotr Ilici Ceaikovski, lucrare scrisă în 1888, după Simfonia a V-a, și care rotunjește în creația sa trilogia inspirată din piese de Shakespeare. La fel de puțin abordată este Simfonia a III-a în do minor de Serghei Prokofiev, ce figurează la sfârșit; este un opus strâns legat de emoționanta poveste de dragoste și posesia demonică din opera "Îngerul de oțel" (1919), operă ce nu s-a montat în timpul vieții lui Prokofiev. Scrise în limbaje diferite, piesele sunt pătrunse de un suflu dramatic intens și în același timp incitant pentru oricare șef de orchestră.

Numele lui Alexander Vedernikov a devenit notoriu după ce a demisionat cu scandal de la Teatrul Balșoi, unde a fost director muzical între 2001 - 2009. Dirijorul născut în 1964, într-o familie de muzicieni, care și-a început cariera ca asistent al lui Vladimir Fedoseyev la Orchestra Simfonică Radio din Moscova, este iubit în Marea Britanie; la Opera Regală "Covent Garden" a debutat în 1997, iar în acest an a dirijat Orchestra Simfonică BBC și în Festivalul Internațional "St.Magnus".

Pianistul Stephen Hough va fi solistul Rapsodiei op. 43 în la minor pe o temă de Paganini de Serghei Rahmaninov și va semna astfel cea de-a 25- apariție în cadrul Festivalului BBC Proms (prima oară a evoluat în 1983). De curând, postul de radio Classic FM l-a desemnat printre primii 25 de pianiști din toate timpurile. Chiar dacă nu agreez asemenea clasamente, Stephen Hough are o carieră impresionantă, cu 50 de albume, cu 8 premii Grammy și mai scrie poezii, pictează, compune…

Un simfonic interesant și promițător transmis live de la "Royal Albert Hall", la Scena europeană, marți, 23 august de la ora 21.30.

Monica Cengher