Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Maxim Vengerov împlinește 42 de ani și este Interpretul zilei la Arpeggio, în 19 august

Publicat: luni, 15 August 2016 , ora 10.40


Născut pe 20 august 1974, Maxim Vengerov cântă la vioară de la 4 ani. Prima înregistrare a făcut-o la 10 ani și, de atunci, a imprimat un număr impresionant de lucrări, primind premii precum Grammy și Gramopphone. A fost inspirat de diferite genuri și stiluri muzicale, de la baroc la jazz și rock, iar din 2007 s-a dedicat dirijatului, întrerupând până în 2012 activitatea de violonist.

În 1997, Maxim Vengerov a devenit primul artist de muzică clasică numit Ambasador al Bunăvoinței de UNICEF. Muzicianul a fost portretizat în mai multe filme documentare, incluzând Playing by Heart - proiectat la Festivalul Televiziunilor de la Cannes în 1999 - sau Living the Dream - film lansat în lumea întreagă, primind premiul Gramophone pentru cel mai bun documentar în 2008.

Despre visurile de copil ale violonistului, modelele sale, momente dificile din carieră și nu numai - veți afla din cuvintele lui Maxim Vengerov pe care le-am extras din interviuri acordate lui Ștefan Costache și Maria Monica Bojin pentru Radio România Muzical, pentru a contura cât mai bine portretul acestui celebru violonist și dirijor care își serbează împlinirea a 42 de ani de viață.

"Fiecare piesă este favorita mea în momentul în care o cânt, pentru că dacă nu ar fi așa, nici nu ar trebui să o prezint publicului. Interpretul trebuie să fie ca un avocat al compozitorului și al muzicii sale, iar atunci când el o cântă, ascultătorii trebuie să simtă că aceea este însăși perfecțiunea, că aceea este pur și simplu cea mai bună lucrare scrisă vreodată", spunea Maxim Vengerov - Interpretul zilei în cadrul emisiunii Arpeggio - vineri, 19 august, de la ora 10.30 și, în reluare, la 17.05.

Andreea Chiselev