Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Un nou concert de excepție la Royal Albert Hall. Marți, 6 septembrie 2016, ora 21,30

Publicat: luni, 15 August 2016 , ora 9.05

Daniel Barenboim va fi solist și dirijor al Capelei de Stat din Berlin pe scena prestigioasei Royal Albert Hall unde se desfașoară în fiecare an, începând cu 1941, Festivalul International BBC Proms. Muzician cu cetățenie multiplă, primită din partea Argentinei, Israelului, Palestinei și Spaniei, Daniel Barenboim și-a pus arta în slujba idealurilor de pace și respect între națiuni; el este cunoscut și pentru colaborarea cu "West-Eastern Divan Orchestra" formată din tineri interpreți arabi și israelieni.

Un muzician original, cu o manieră interpretativă unică

Daniel Barenboim abordează muzica într-un mod personal, se opune practicii de a alege tempo-ul lucrărilor pornind de la documentele istorice rămase, printre care de o mare importanță ar fi indicația metronomică trecută în partitură chiar de autor, și susține că de fapt tempo-ul reiese chiar din caracterul muzicii, din ritm și din armonie. Îl veți putea urmări pe Daniel Barenboim la pupitrul prestigioasei Capele de Stat din Berlin, de fapt Orchestra Operei de Stat din capitala germană. S-ar părea că această orchestră a fost înființată în anul 1570 când prințul elector de Brandenburg , Joachim al-II-lea Hector, a semnat decretul de înființare a unei orchestre la curtea sa și a stabilit regulile după care noul ansamblu trebuia să se conducă. Un an mai târziu, prințul elector de Brandenburg a devenit rege al Prusiei, iar orchestra sa a fost ridicată la rangul de "Orchestră Regală a Curții din Prusia" cu un număr de 30 de muzicieni. Treptat, orchestra și-a obținut independența și a început să concerteze în afara evenimentelor de la curtea regală. În secolul urmator, va fi condusă de Giacomo Meyerbeer, astfel rolul său în viața muzicală germană se va extinde, iar printre creațiile lirice pe care le va prezenta în primă audiție se numără și operele lui Wagner. Începand cu 1992, dirijorul Capelei de Stat din Berlin este chiar Daniel Barenboim. El a primit în anul 2000 și titlul de "Dirijor pe viață" al acestui prestigios ansamblu berlinez alături de care a realizat înregistrări de mare valoare pentru casele de discuri Teldec sau DECCA.

Marți, 6 septembrie, la Royal Albert Hall, Daniel Barenboim și Capela de Stat din Berlin vor interpreta Concertul nr.26 K. 537 în Re major "Al încoronării" de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia a-6-a în La major de Anton Bruckner.

Laura Ana Mânzat