Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Ksenija Sidorova - albumul 'Carmen'

Publicat: vineri, 5 August 2016 , ora 14.01

3 iunie este data la care s-a lansat acest album inedit, potrivit pentru perioada estivală: Carmen – semnat de acordeonista letonă Ksenija Sidorova, album pe care vi-l prezint în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Ei bine, e o adevărată experiență să o ascultați și să o și vezi pe Ksenijia Sidorova – o muziciană extrem de talentată de 28 ani, care transformă acordeonul într-o adevărată vedetă, construindu-și un repertoriu nou la granița dintre muzica clasică, world music și jazz. Iar muzica lui Georges Bizet din Carmen i se potrivește mănușă Kseniiei Sidorova pentru că ea însăși este o Carmen – pasională, intensă, interesantă și liberă.

Înțeleg și miza pusă de reputata casă de discuri Deutsche Grammophon prin lansarea acestui disc: în ultimul timp, majoritatea caselor mari de discuri caută și în muzica clasică să pună în valoare interpreți altfel sau repertorii mai rar abordate – iar Ksenija Sidorova, în mod cert cu o importantă carismă la public, era candidata perfectă pentru un nou proiect.

Ksenija Sidorova s-a născut la Riga și a început să studieze acordeonul la îndemnul bunicii ei la vârsta de 8 ani; și-a continuat studiile la Londra, la binecunoscuta Academie Regală de Muzică. Prima apariție importantă pe scenă: în 2009, în cadrul recitalurilor de la Wigmore Hall; a apărut apoi alături de orchestre importante din Europa. Este unul dintre partenerii constanți de recital ai altui muzician altfel, care și-a transformat instrumentul din Cenușăreasă în vedetă – mandolinistul Avi Avital, alături de care a susținut în această primăvară un turneu de succes în Statele Unite ale Americii.

Cariera Ksenijei Sidorova este doar la început însă, iar albumul Carmen cred că va contribui important la impunerea ei printre vedetele începutului de secol XXI.

Așadar, în 52 minute, opera Carmen prin cele mai cunoscute teme ale sale, înflorite uneori în stil jazzistic. Ksenija Sidorova este însoțită de Orchestra Filarmonică Borusan din Istanbul, dirijată de Sascha Goetzel, dar și de ansamblul Nuevo Mundo condus de Michael Abramovich, de chitaristul Reentko Dirks și percuționistul Itamar Doari.

Cristina Comandașu