Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct din capitala Franței: Concertul extraordinar de Ziua Națională

Publicat: luni, 11 Iulie 2016 , ora 8.18

Franța își sărbătorește cu fast Ziua Națională la Paris, în fiecare 14 iulie, alăturând - la ore diferite - manifestări dintre cele mai variate. O constantă rămâne însă spectaculosul foc de artificii al serii, ce colorează cerul pe fundalul Turnului Eifel. In ultima perioadă a devenit o tradiție ca acesta să fie prefațat de un concert popular, cu vedete de prim rang, organizat în Champ de Mars. Soliști vocali și nume celebre de interpreți instrumentiști ai vieții muzicale actuale apar pe aceste afișe, în programe alcătuite din secvențe scurte, foarte cunoscute, menite să satisfacă un public larg. Presa s-a mândrit - în 2013 - cu participarea a peste 500.000 de spectatori la concertul în aer liber desfășurat pe scena amenajată pe ampla esplanadă dintre Turnul Eiffel și Trocadero! La acestă cifră se adaugă milioanele de francezi care l-au urmărit la televizor, iar prin intermediul Uniunii Europene de Radio și ascultătorii postului România Muzical au avut ocazia să asiste la câteva ediții ale evenimentului. Sper că vom fi și de această dată cât mai mulți împreună și pe meleagurile noastre!

Image result for Trocadero concert 14 juillet 2016

Ora mai târzie a manifestării este legată de ... agenda încărcată a zilei dar și căderea întunericului pe malurile Senei - căci spectacolul este corelat cu jocul artificiilor! Atmosfera te cucerește, te simți în acea ambianță sărbătorească, într-o derulare de vedete ale Franței dar și ale întregii lumi, venite la această aniversare. Descris ca "una dintre manifestările de muzică clasică cele mai ambițioase ale lumii, de mare popularitate" concertul aduce pe afiș nume celebre; anul trecut au fost Lang Lang, Ray Chen, Gautier Capucon alături de Joyce DiDonato, Bryn Terfel, Julie Fuchs sau Sonya Yoncheva...

Image result for Trocadero concert 14 juillet 2016

iar în 2016 sunt anunțate sopranele Patricia Petitbon și Aida Garifullina, mezzosoprana Beatrice Uria-Monzon și contralta Marie-Nicole Lemieux, tenorul Juan Diego Florez, baritonul Luca Salsi și bas-baritonul Ildar Abdrazakov, pianistul Jean-Yves Thibaudet și violonistul Julian Rachlin, alături de Orchestra Națională a Franței și Corurile Radio France. La conducerea acestui program alcătuit din selecția unor pagini foarte cunoscute, ce se va încheia în mod firesc cu "La Marseillese", se va afla și în acest an Daniele Gatti, promițând să ofere cu adevărat o imagine sonoră specială, care să oglindească - așa cum dorește genericul acestei ediții a concertului extraordinar din 14 iulie - "Parisul este o sărbătoare" !

Radio Romania Muzical vă invită așadar la... sărbătoarea pariziană din 14 iulie, de la ora 22.15!

Anca Ioana Andriescu