Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

145.000 de elevi au ascultat muzică clasică la școală grație proiectului Radio România Muzical 'Ascultă 5 minute de muzică clasică'

Publicat: vineri, 1 Iulie 2016 , ora 12.45

Ascultă 5 minute de muzică clasică, unul dintre cele mai importante proiecte educative marca Radio România, s-a desfășurat pentru al doilea an școlar în școlile românești, grație unui parteneriat încheiat între Ministerul Educației Naționale și Radio România în 2014.

Proiectul urmărește familiarizarea elevilor cu valorile muzicii clasice în mod practic, prin audiția efectivă, în completarea cunoștințelor teoretice propuse de programa școlară. Iar interesul elevilor și al profesorilor față de proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" a crescut: dacă în primul an de desfășurare, la proiect au participat 120.000 de elevi, în anul școlar 2015-2016, un număr record de 145.000 de elevi au ascultat muzică clasică la școală, preponderent din ciclul gimnazial. Fișierele audio au fost ascultate în orele de muzică, de dirigenție sau în pauzele dintre ore.

În mod concret, Radio România Muzical apus la dispoziția școlilor și liceelor din România, prin inspectoratele din fiecare județ, 54 lucrări din muzica clasică, însoțite de scurte explicații pe înțelesul copiilor. Proiectul a avut și o componentă activă pentru elevi, sub forma unui concurs derulat pe site-ul proiectului. Pe parcursul a 27 de săptămâni, între octombrie 2015 și iunie 2016, Radio România Muzical a premiat câte 10 copii care au răspuns corect la cele două întrebări săptămânale referitoare la lucrările muzicale ascultate în cadrul proiectului. În total s-au oferit 270 premii constând în CD-uri oferite de sponsorul concursului, Universal Music România. Săptămânal, s-au primit în medie 1500 de răspunsuri corecte la concursul organizat sub egida proiectului.

De asemenea, cu ocazia zilei de 1 iunie, a fost organizată și prima ediție a Concursului Național "Ascultă 5 minute de muzică clasică", cu două secțiuni: de desene inspirate de muzica clasică, pentru elevii claselor primare, și de audiții muzicale, pentru elevii de gimnaziu. La fiecare secțiune, s-au oferit câte trei premii, constând în tabere oferite de Himalaya Adventure. Detalii despre concurs pot fi accesate aici.

Conform protocolului încheiat între Ministerul Educației Naționale și Radio România, programul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" se va derula și pe parcursul următorului an școlar.

"Ascultă 5 minute de muzică clasică" înseamnă și audiția muzicii clasice în spații neconvenționale, în lunile martie și octombrie ale fiecărui an. În 2016, partenerii proiectului sunt: Cora, Carrefour, Mega Image, Dedeman, Metro, Mobexpert, Băneasa Shopping City, Pitești Mall, Arena Mall, Hello Shopping Park, Gold Plaza, Iulius Mall, Palas Mall, CRH România, PWV România, Castelul Bran, Centrul cultural Palatele Brâncovenești, Librăriile Humanitas, Raiffeisen Bank.

Declarații ale elevilor

"Acest program - Ascultă 5 minute de muzică clasică - l-am descoperit anul trecut, în clasa a VII-a. Până atunci nu am prea avut tangențe cu muzica clasică, însă ascultând am văzut că fiecare notă și fiecare măsură te poartă într-o lume în care nu te poate duce nici un alt gen de muzică."

"Acest program ne ajută să înțelegem mai bine și să învățăm mai mult. Muzica este foarte frumoasă și ne inspiră în viață."

"Acum, când am descoperit muzica clasică, aș dori să le spun și la părinți de ea, deoarece nu prea ascultă. Să mergem la concursuri cu școala și la concerte."

"Cu siguranță acest program nu ar găsi un teren favorabil dacă nu ar fi atât de bine pus la punct din punctul de vedere al selecției lucrărilor muzicale, al valorificării lor prin intermediul unor soliști de talie și de reputație internațională și, n-aș lăsa pe ultimul loc, comentariul care vine să completeze ceea ce ne-a spus muzica."

"Muzica este, într-un fel, liniștire sufletească; te ajută să fii mai liniștit. Muzica ocupă un loc foarte important pentru noi, pentru că avem atâtea lecții de făcut, obosim foarte ușor, avem teze, lucrări… și-n același timp, o oră pe săptămână de muzică cred că este destul de bună."

Declarații ale profesorilor

"Proiectul ne este foarte util pentru că, altfel, copiii acasă nu prea au timp să asculte muzică clasică. Mulți mi-au mulțumit când le pun aceste 5, 10, 15 minute. Cred că este foarte important pentru că oricine poate să acceseze radioul și acum și pe internet fără nici o problemă și poate să asculte oricând. Și muzica cultă, eu le-am spus… când vrei să înveți poți să asculți Bach, poți să asculți Haydn, Mozart și poți să reții mult mai bine. Mulți copii mi-au spus că am dreptate."

"A fost foarte bine primit acest proiect atât de elevi, cât și de noi, profesorii de muzică. Într-adevăr, este un ajutor, un fel de material didactic foarte la îndemână. Îl folosim, bineînțeles, pentru exemple muzicale, în special la istoria muzicii și nu numai. Și la cei mici a prins foarte bine și să zicem că li s-au clarificat anumite fragmente muzicale, pentru că ei tot timpul asociază mai mult cu desene animate, ca și coloană sonoră la diferite filme, reportaje. Și, practic, acum am reușit să obținem ce urmărim noi, ca profesori, să recunoască fragmentul, titlul și compozitorul. Bineînțeles, eu zic că un tânăr cu un bagaj de cunoștințe complet înseamnă și muzică clasică."

"Proiectul a fost o idee extraordinară. În primul rând, noi avem nevoie de foarte multe instrumente care să ne ajute pe noi să obișnuim copilul să asculte muzică. Pentru noi, sincer, a fost mană cerească să avem la dispoziție în primul rând o bază materială - audițiile acestea pe care ni le-ați oferit și pe care noi am putut să le folosim în fiecare oră chiar și, bineînțeles, acele explicații pentru audiții, care i-au făcut pe copii să înțeleagă mult mai bine ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în muzică."

"Mi s-a părut foarte oportună această idee pentru că pe noi, profesorii de muzică, ne ajută extraordinar de mult acest concurs. Fiind un concurs, deja ei ciulesc altfel urechile, sunt mult mai atenți. Eu spun că dacă vrei, poți. Și, vorba aceea românească "Omul sfințește locul!" este extraordinar de adevărată. Pentru că dacă îți dorești să faci un lucru, îl faci. Atunci când am venit în școala aceasta, nimeni nu asculta muzică clasică. Acum sunt foarte, foarte mulți copii care ascultă și participă la acest concurs. Nu cred că este adevărat acest slogan "Copiii nu iubesc muzica clasică", din contră… eu cred că dacă știi cum să-i atragi spre ea, să le explici cam ce s-a întâmplat în epoca respectivă, să le arăți poze, imagini din filme ș.a.m.d. poți să-i atragi spre acest gen de muzică și cred că sunt chiar încântați la modul serios. Eu vă mulțumesc pentru că ați inițiat acest concurs care pe noi ne ajută extraordinar de mult."

Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical, coordonatoarea proiectului: "Nu cred în ideea destul de vehiculată că actul cultural autentic nu-și mai găsește locul între preocupările generației tinere de astăzi; cred cu tărie că cei mici sunt exact așa cum îi creștem noi, cei mari. Muzică clasică nu este doar un moft, ci o expresie a unei întregi civilizații, Reperul într-o lume sonoră din ce în ce mai alambicată. De aceea, este esențial ca cei mici să ajungă să cunoască acest reper nu doar învățând despre portative, diezi și tonalități, ci ascultând efectiv muzica, deschizându-se astfel spre un univers în care, ei înșiși mărturisesc, găsesc relaxare, liniște sau pur și simplu, altceva decât cotidianul. De aceea mă bucur că proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" are ecouri pozitive în școli. Și sunt recunoscătoare față de profesorii care s-au implicat; fără munca lor, și eforturile mele de a selecta, comenta și comunica piesele din proiect, ar fi fost inutile."