Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Netrebko și Giordani în Manon Lescaut de Puccini - în direct de la Opera din Viena

Publicat: miercuri, 29 Iunie 2016 , ora 2.39

Anna Netrebko este eroina titulară a operei „Manon Lescaut”, în faimoasa creație ce l-a făcut celebru pe Giacomo Puccini. Partener de scenă al sopranei ruse va fi tenorul italian Marcello Giordani, în rolul Cavalerului Des Grieux, obsedat de dragostea pentru frumoasa Manon. La pupitrul dirijoral se va afla Marco Armiliato, împreună cu care Netrebko va mai colabora, chiar pentru același „Manon” puccinian, și la Metropolitan-ul newyorkez, în noiembrie anul acesta (în 14 noiembrie 2016 are loc premiera producției, în regia lui Sir Richard Eyre). De altfel cei doi protagoniști ai tragicei povești de dragoste puse în scenă de Opera de Stat din Viena în această stagiune – Anna Netrebko și Marcello Giordani – au în comun, pe lângă statutul de staruri ale prezentului – interpretarea pe scena Metropolitanului a acestei opere (în anul 2008 Teatrul newyorkez a lansat un DVD cu imprimarea spectacolului ce l-a avut pe James Levine la pupitrul dirijoral și pe Karita Mattila ca parteneră a lui Giordani).

Joia aceasta, în 30 iunie 2016, vă invit să urmărim împreună, în transmisiune directă de la Viena, „Manon”-ul puccinian (căci, nu-i așa, există și un „Manon” de Massenet, în care Netrebko a jucat, în 2007, la aceeași Operă de Stat din Viena, împreună cu Roberto Alagna, în regia lui Andrei Șerban). Regia îi aparține lui Robert Carsen, iar din distribuție mai fac parte David Pershall, Wolfgang Bankl, Carlos Osuna, Il Hong, Juliette Mars și Marcus Pelz.

În versiunea pucciniană a acestui subiect creat de Antoine-Francois Prevost d'Exile (cunoscut ca Abatele Prevost) personajul principal feminin sfârșește tragic, la fel ca în majoritatea operelor sale. Redescoperim împreună, de la ora 20.30, ce se întâmplă cu cei implicați în poveste, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Opera în interpretări de referință”.  

Irina Cristina Vasilescu