Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Herbert Blomstedt - în direct de la Copenhaga joi, 7 aprilie, la Scena europeană

Publicat: luni, 4 Aprilie 2016 , ora 10.49

Legendarul șef de orchestră va fi distins cu premiul "Léonie Sonning" pe anul 2016 în cadrul concertului pe care-l va conduce de la pupitrul Orchestrei Simfonice Naționale Daneze. În transmisiunea directă de la Radio România Muzical puteți fi conectați la acest dublu eveniment atât de emoționant, din care nu vor lipsi discursurile elogioase pigmentate probabil de amintiri amuzante, necunoscute, împreună cu opusuri excelent interpretate, după cum ne-a obișnuit venerabilul dirijor: Simfonia a VIII-a op.93 în Fa major de Ludwig van Beethoven și Simfonia I în Re major "Titanul" de Gustav Mahler.

"Léonie Sonning" este cel mai important premiu muzical acordat de Danemarca personalităților de primă linie din toată lumea. Pentru prima oară i-a fost decernat lui Igor Stravinski în 1959, și de atunci sunt recompensați anual muzicieni ce scriu istorie fie în domeniul interpretativ, fie în cel componistic; ar fi exagerat să comparăm distincția daneză cu premiul Nobel, pentru că din punct de vedere financiar este mult mai modestă, dar deoarece laceremoniile de la Stockholm nu au călcat vreodată marii reprezentanți ai artei sonore, Țările Nordice țin să contrabalanseze acest "dezechilibru"... la Copenhaga!

Herbert Blomstedt este cel de-al 14-lea dirijor care primește premiul "Léonie Sonning". Dintre cei care l-au precedat i-aș numi pe Leonard Bernstein (1965), Sergiu Celibidache (1970), Rafael Kubelik (1983), Georg Solti (1992), John Eliot Gardiner (2005) și Simon Rattle (2013). În etate de 89 de ani (pe care-i va împlini în 11 iulie) Herbert Blomstedt este cel mai vârstnic laureat din istoria acestor premii, însă energiile maestrului suedez nu dau semne de oboseală, sunt revigorante și sănătoase; Arthur Rubinstein avea 84 de ani (1971) când a primit celebra distincție.

În multe dintre interviurile pe care le-a acordat, Blomstedt spune că nu s-a ghidat în viață în funcție de interese financiare sau de a atinge faima cu orice preț. Distincțiile au venit firesc: pe lângă premii muzicale prestigioase (Grammy, Grand Prix du Disque, Gramophone, Premiul Criticilor Germani pentru cea mai bună înregistrare a anului 1995 etc.) a primit și distincții civile: Crucea Federală de Merit din partea președintelui german Johannes Rau (1983), Premiul "Seraphim" din partea regelui Suediei și titlul de Cavaler din partea Casei Regale a Danemarcei. Este membru al Academiei Regale de Muzică din Suedia.

Colaborarea dintre Orchestra Simfonică Națională Daneză și Herbert Blomstedt a început în 1955; între 1967 - 1977 a fost dirijorul principal, perioadă după care revenit constant în fruntea minunatului ansamblu pentru concerte și înregistrări, iar acum este numit dirijor de onoare; aceeași titulatură i-au acordat-o și alte orchestre care i-au eșalonat biografia: Orchestra Simfonică din Bamberg, Orchestra Simfonică din San Francisco și Orchestra "Gewandhaus" din Leipzig.

În ultimul timp, Herbert Blomstedt oferă un concert pe an la Sala Radio din Copenhaga, astfel că vă invităm să urmăriți transmisiunea directă programată joi, 7 aprilie, de la ora 20.30 la Radio România Muzical.

Monica Cengher