Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Fabio Luisi și violonistul In Mo Yang, câștigătorul Concursului Paganini - în direct de la Copenhaga

Publicat: luni, 28 Martie 2016 , ora 11.39

O nouă transmisiune directă de la Copenhaga, programată joi, 31 martie, ne atrage atenția din mai multe puncte de vedere, toate prefigurând datele unui concert eveniment susținut de Orchestra Națională Daneză.

Primul motiv este dat de prezența reputatului dirijor Fabio Luisi în repertoriul simfonic, într-o perioadă când este aclamat la Met pentru fiecare spectacol. "Nunta lui Figaro" a dirijat la finele săptămânii trecute, operă pe care ați ascultat-o în direct la Radio România Muzical. Acum pregătește un opus brahmsian, Simfonia I în do minor, ce-i va oferi șansa etalării unei game largi de culori argintii și tomnatice. Sunt curioasă să descopăr ce alte nuanțe va reliefa muzicianul născut la Genova în 1959, în cea mai lungă simfonie a lui Johannes Brahms!

Fabio Luisi are multe evoluții cu Orchestra Națională Daneză, colaborarea începând din 2010, iar anul viitor va prelua și funcția de dirijor principal al acesteia; din 2018 va deveni directorul muzical al Festivalului "Maggio Musicale Fiorentino", funcție pe care o preia de la Zubin Mehta. Acum este dirijor principal la Metropolitan Opera House din New York (premiul Grammy pentru tetralogia wagneriană) și director artistic al Operei din Zürich.

Pe afiș figurează violonistul In Mo Yang, care înainte de a împlini 20 de ani a câștigat dificilul concurs Paganini - ediția 2015. Născut în Indonezia, crescut în Seul - Coreea de Sud, tânărul violonist a studiat în ultimul timp la Conservatorul "New England" din Boston. Are în palmares mai multe premii, dar de departe cel obținut la Genova este cel mai important și care l-a propulsat în stagiunile marilor orchestre. La Copenhaga va interpreta Concertul nr. 1 op. 6 în Re major de Nicolò Paganini.

Repertoriu romantic și vedete consacrate din generații diferite vă invit să ascultați în transmisiunea directă de la Copenhaga, joi 31 martie de la ora 20,30 la Radio România Muzical, on-air și on-line.

Monica Cengher