Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Johann Sebastian Bach - compozitorul săptămânii la Arpeggio

Publicat: vineri, 18 Martie 2016 , ora 14.38

Spre deosebire de alți muzicieni faimoși (contemporani cu el sau nu), Johann Sebastian Bach nu a dus o viață spectaculoasă, presărată cu evenimente ieșite din comun, scandaluri și alte "picanterii" ce îndeamnă uneori la cercetarea unor aspecte independente de creația în sine a artistului. Bach nici măcar nu a călătorit în afara Germaniei, țara sa natală, ceea ce nu l-a împiedicat însă să fie la curent cu evoluția lumii muzicale europene (se știe, de exemplu, că era un admirator al muzicii italiene). A dus o viață ordonată, a fost exigent cu sine însuși încă de copil, muncitor și dedicat artei sale, în ciuda unei copilării marcate de o dublă tragedie - într-un interval de mai puțin de un an de zile Johann Sebastian Bach și-a pierdut ambii părinți. Sprijinit la început de fratele său, artistul - născut în 1685 la Eisenach - și-a construit treptat o carieră și o reputație extraordinare în domeniul muzicii clasice. Din punct de vedere profesional cel mai înalt punct al vieții sale a fost atins în anul 1732, odată cu numirea sa în calitate de Cantor la Catedrala Sfântul Thomas din Leipzig.

Viața de adult a lui Bach nu a fost nici ea ferită de drame : Maria Barbara, prima soție a compozitorului și mama a doi dintre copiii săi (Carl Philipp Emanuel și Wilhelm Friedemann, cei care vor deveni, la rândul lor, compozitori apreciați) s-a stins din viață în 1720. Din cei douăzeci de copii pe care Bach i-a avut numai zece au supraviețuit.

Johann Sebastian Bach s-a stins din viață în 28 iulie 1750 în urma unui atac de cord. Muzica sa a căzut la scurtă vreme după în uitare. Câțiva compozitori - între ei W.A. Mozart și L. van Beethoven - i-au cunoscut și apreciat muzica, însă abia în secolul al XIX-lea creația sa a fost readusă în prim-planul scenei muzicale internaționale, datorită capelmaistrului de la Gewandhaus din Leipzig - Felix Mendelssohn.

În zilele noastre Johann Sebastian Bach este adesea descris drept geniu muzical, muzica sa este cunoscută, apreciată și des interpretată (folosită adesea și în capodopere ale cinematografiei moderne). Specialiști din întreaga lume îi dedică studii interesante și de curând o echipă de medici legiști din Scoția a reconstituit fizionomia compozitorului ce a aparținut epocii Barocului, studiul aducând la suprafață imaginea unui Bach prietenos, cu ochi albaștri, nu departe de imaginea din cel mai faimos portret al său, opera pictorului Elias Gottlob Haussmann.

Mai multe repere din biografia compozitorului, detalii despre creația sa, dar și alte informații interesante, cum ar fi cele despre expoziția de la casa memorială din Eisenach pe tema prezenței gematriei în creația lui Bach - în cadrul emisiunii Arpeggio din săptămâna 21 - 25 martie 2016. Realizator: Irina Cristina Vasilescu.

Irina Cristina Vasilescu