Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Don Pasquale, live de la MET, la Seara de operă

Publicat: sâmbătă, 12 Martie 2016 , ora 14.51

Cu ce ne vom delecta sâmbătă, 12 martie 2016, de la ora 20.00, la "Seara de operă"?

  • Cu...povestea lui Don Pasquale - un celibatar bogat și avar, trecut de mult de vârsta însurătoarei dar încă visând la o soție tânără, drăgălașă și... ascultătoare - și, muzica lui Donizetti - plină de grație, umor și efuziuni "sentimentale" (ariile lui Ernesto), adică una dintre cele mai populare partituri din genul opera buffa din istoria muzicii!

  • Cu...un nou spectacol preluat în transmisiune directă de la celebrul Teatru "Metropolitan" din New York, aflat sub conducerea muzicală a dirijorului italian Maurizio Benini - un maestru al repertoriului belcanto care a oferit publicului new-yorkez amintiri de neșters, cu spectacole ca: "Lucia di Lammermoor", "Maria Stuarda", "Bărbierul din Sevilla", "Cenușăreasa" sau "Contele Ory"!

  • Cu... 2 voci de primă linie în peisajul liric actual: tenorul mexican Javier Camarena - care, de când a debutat la MET, în 2011, cu Contele Almaviva, a devenit, după Juan Diego Florez, favoritul publicului pentru rolurile Elvino ("Somnambula") sau Ramiro ("Cenușăreasa") - și baritonul italian Ambrogio Maestri - unul dintre cei mai buni interpreți ai rolurilor Falstaff și Dulcamara ("Elixirul dragostei"); precum și cu...2 debutanți la MET: soprana italiană Eleonora Buratto (foto) - a cărei "Norina" de la Opera din Roma a făcut furori în 2013 - și baritonul român Levente Molnar (foto) - în rolul Dr. Malatesta, al cărui prim rol la MET, Marcello ("Boema") l-am urmărit și comentat cu mare bucurie, la începutul stagiunii noastre de transmisiuni directe (vezi articolul din 5 decembrie 2015)

"Don Pasquale" la MET

Cântată pentru întâia oară - în concert și în afara teatrului "Metropolitan" dar...de soliștii și orchestra acestuia - în anul 1899, opera lui Gaetano Donizetti, "Don Pasquale" revine pe afișele actualei stagiuni a Teatrului "Metropolitan" din New York, în viziunea regizorului Otto Schenk - cea al cărei spectacol de premieră a și deschis, de fapt, stagiunea 2006 - 2007 cu o distribuție plină-ochi de vedete (Anna Netrebko, Juan Diego Florez, Simone Alaimo și Mariusz Kwiecien).

  • Prima montare scenică a avut loc în anul 1900 și, de fiecare dată când opera lui Donizetti s-a reluat pe parcursul primei jumătăți a secolului trecut, ea a fost "cuplată" cu alte opere scurte: "La serva padrona", "Cavalleria rusticana", "Paiațe", "Mantaua" sau "Hänsel și Gretel".

  • Cine a fost soprana cu cele mai multe spectacole interpretând rolul Norina? Beverly Sills, cu 18 spectacole pe stagiune plus o Norina "de adio" în anul retragerii sale, 1979.

  • Cine a fost tenorul cu cele mai multe spectacole interpretând rolul Ernesto? Luigi Alva, cu 13 reluări în decada 1960 - 1970.

Știați că...

  • opera "Don Pasquale" - operă buffa prin excelență! - i-a fost inspirată lui Gaetano Donizetti de o altă opera buffa - azi, total necunoscută! - compusă în 1810 de Stefano Pavesi (și el, un ilustru necunoscut) intitulată "Ser Marcantonio"?

  • ediția princeps a partiturii operei "Don Pasquale" a avut trecut ca autor al libretului inițialele "M. A." - adică Maestro Anonimo - pentru că Giovanni Ruffini, deranjat de amplele intervenții ale lui Donizetti în textul lui, a refuzat în cele din urmă să semneze libretul ?

  • sau că... premiera pariziană a operei, cea din 3 ianuarie 1843, a fost contemporană cu premiera operei lui Richard Wagner "Olandezul zburător", de la Dresda ?

Atât despre toate cele de mai sus, cât și despre spectacolele românești cu "Don Pasquale", voi discuta cu baritonul Nicolae Constantinescu în studio, alături de care vă invit să reveniți așadar la Seara de operă, pentru un nou "Don Pasquale" - made in New York...


Luminița Arvunescu