Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Mahler cu Orchestra Filarmonicii din Berlin la Concerte de 5 stele

Publicat: vineri, 12 Februarie 2016 , ora 23.23

Cu siguranță că nu ați uitat formidabilul concert susținut în toamna trecută de Orchestra Filarmonicii din Berlin în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". Și probabil că știți că celebrul ansamblu german va reveni la București în 2019, pentru a deschide, susținând două concerte, cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Enescu. Vorbim despre o orchestră pe care unii o consideră cea mai bună din lume, cu o istorie lungă, bogată, ce începe din 1882, o orchestră la pupitrul căreia s-au perindat de-a lungul timpului cele mai importante personalități dirijorale ale momentului.

Cred că mulți dintre noi asociem, și acum, Filarmonica din Berlin cu imaginea lui Karajan și cu clasicele înregistrări video ale simfoniilor beethoveniene; instituția și-a consolidat, sub conducerea acestuia, statutul de orchestră de elită, impecabilă artistic și căreia nimeni nu-i punea în discuție și nu cred că o face nici astăzi, marea autoritate în materie de repertoriu austro-german. Totuși, dincolo de imaginea de perfecțiune inaccesibilă pe care a creat-o Karajan, Filarmonica din Berlin este și altceva: o instituție vie, în pas cu timpul și, poate, chiar înaintea lui de multe ori, o instituție care s-a construit pe drepturile egale și pe deciziile de comun acord ale tuturor membrilor săi, care a făcut istorie dar o istorie care, dincolo de clasicitatea ei, ascunde multă culoare.

Cei care ați vizitat Berlinul și n-ați ratat o vizită la clădirea avangardistă a Filarmonicii din Berlin, cu scena sa centrală, înconjurată de public, cu acustica sa excețiopnală, știți foarte bine sentimentul pe care îl ai ascultând acest extraordinar ansamblu în propria sa casă. În data de 25 aprilie 2015, orchestra germană a interpretat pe această scenă Simfonia a V-a în do diez minor de Gustav Mahler, sub conducerea reputatului Andris Nelsons. Suntem convinși că ați dori să știți cum a sunat acest monumental opus romantic târziu în versiunea Orchestrei Filarmonicii din Berlin. Aveți ocazia să aflați ascultând marți, 16 februarie 2016, de la ora 15.30 emisiunea Concerte de 5 stele.

Ioana Marghita