Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianista Raluca Știrbăț - invitata emisiunii Dincolo de culise

Publicat: vineri, 12 Februarie 2016 , ora 20.46

Reprezintă cu succes profilul muzicianului activ, răzbătător, care știe să lupte eficient pentru cauzele în care crede, care și-a construit cu perseverență o carieră frumoasă în afara României. Când spui Raluca Știrbăț te gândești automat la Enescu, pentru că tânăra pianistă nu este doar o promotoare activă a creației sale, ci și unul dintre puținii artiști autohtoni care fac toate eforturile pentru a schimba contururile mai puțin clare din percepția generală asupra marelui autor român. Cu inteligență și determinare, speculând toate pârghiile instituționale și mediatice naționale și internaționale pe care le are la dispoziție. În 2011 a înființat la Viena Societatea Internațională "George Enescu", un an mai târziu inițiind campania pentru salvarea casei Enescu de la Mihăileni. Recent a scos, în premieră absolută, un album cu trei compact-discuri ce cuprinde integrala lucrărilor pentru pian solo de George Enescu, inclusiv opusuri niciodată înregistrate până în prezent, album ce s-a clasat pe primul loc în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2015" propusă de Radio România Muzical. Încă o dovadă că publicul autohton îmbrățișează cu entuziasm astfel de inițiative de recuperare a prețioasei moșteniri enesciene.

Am fost curioasă să o cunosc pe Raluca Știrbăț, să pătrund dincolo de imaginea oficială, să îmi verific impresia pe care am avut-o ascultându-i înregistrările: că este o interpretă cultă, analitică, echilibrată, cu o sensibilitate rafinată, pusă permanent în slujba adevărului artistic. Am descoperit că am intuit corect dar și ceva în plus, o natură umană foarte directă, deschisă, perfecționistă într-unul dintre cele mai bune sensuri, o personalitate intelectuală care vorbește cu afecțiune despre ceea ce o pasionează. Ascultând-o pe Raluca Știrbăț realizezi că sufletul său este prezent în tot ceea ce face și așa îți explici mai bine emoția trezită de interpretările sale. O puteți descoperi și dumneavoastră pe Ralua Știrbăț, cea din spatele scenei, în următoarele două ediții ale emisiunii "Dincolo de culise", prima fiind difuzată luni, 15 februarie 2016, de la ora 20.00 (cu reluare sâmbătă, în 20 februarie, ora 13.05).

A doua parte a dialogului pe care l-am purtat cu apreciata pianistă română va putea fi ascultată luni, 22 februarie 2015, de la ora 20.00 și în reluare sâmbătă, 27 februarie, începând cu 13.05.

Ioana Marghita