Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Pierre-Laurent Aimard – invitatul Poveștilor de succes ale muzicii

Publicat: vineri, 12 Februarie 2016 , ora 14.31

Un jurnalist de la cotidianul britanic "The Independent", Michael Church, se întreba din ce punct ar fi nimerit să începi un dialog cu Pierre-Laurent Aimard, acest pianist născut la Lyon, în 1957, a cărui versatilitate repertorială sau multi-specializare muzicală creează impresia că poți porni discuția de oriunde, că poți vorbi despre orice subiect muzical cu artistul și că poți primi un răspuns în egală măsură de competent despre Bach, Ligeti sau Beethoven.

În ceea ce mă privește, atunci când am intrat în cabina solistului de la Sala Mare a Palatului, pregătită pentru Pierre Laurent Aimard în calitatea sa de solist invitat al ediției 2015 a Festivalului «Enescu», emoțiile inițierii unui dialog erau dublate de imaginea pe care mi-o creasem cu ani în urmă, în Sala de cinema a Muzeului Țăranului Român, la vizionarea documentarului «Pianomania». Dacă l-ați urmărit și dumneavoastră, sunt convinsă că ați văzut în Pierre Laurent Aimard perfecționistul aproape maniacal atent la toate detaliile înregistrării albumului cu «Arta Fugii» de Bach, pentru Deutsche Grammophon. Exigențele obținerii unei sonorități adecvate, prin artificii de acordaj puse în practică exemplar de un adevărat artist al domeniului, Stephan Kûpfer, păreau fără sfârșit.

Rezultatul - primul disc al lui Pierre Laurent Aimard pentru casa de discuri germană - a fost un succes de proporții, onorat cu cele mai importante premii ale revistelor franceze de specialitate - Diapason d'Or și Choc du Monde de la Musique, intrând pe prima poziție a topului Billboard de muzică clasică și figurând în cel al celor mai descărcate Cd-uri pe iTunes.

Așa că am socotit că documentarul Pianomania și pasiunea cu care a "reconstruit" Arta Fugii poate fi un bun început pentru un dialog de 30 de minute, pe care vă invit să-l urmăriți și dumneavoastră pe parcursul a trei ediții ale emisiunii «Poveștile de succes ale muzicii», duminica, de la ora 10.30, începând cu 21 februarie 2016.

Toate emisiunile Poveștile de succes ale muzicii pot fi reascultate aici.  

Monica Isăcescu