Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Shakespeare 400 cu Sir John Eliot Gardiner și Orchestra Simfonică din Londra

Publicat: vineri, 12 Februarie 2016 , ora 9.46
Un eveniment de excepție se preconizează în următoarea transmisiune directă de la "Barbican Hall" din Londra, când dirijorul Sir John Eliot Gardiner împreună cu Orchestra Simfonică din Londra vor interpreta una dintre cele mai spumoase muzici, inspirată din literatura lui William Shakespeare: Visul unei nopți de vară op. 61 de Felix Mendelssohn. Vom asculta versiunea completă a acestei muzici de scenă (1843), ceea ce rar se întâmplă pentru că, de regulă, în concert sunt redate doar momentele instrumentale cu atât de binecunoscutul Marș Nupțial. Pe scenă vor evolua actori, cu inserții scurte în rolurile lui Puck, Oberon și Titania, ca și Corul Monteverdi, astfel că ceva din spiritul Teatrului Globe va pluti în acest concert pus sub semnul celebrării a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare.

Exigența dirijorului Sir John Eliot Gardiner este legendară; în repetiții nu ezită să facă observații acide, comparabile cu cele pline de duh și temperament ale lui Toscanini - după cum putem citi într-un articol recent; sunt asprimi ce nu transpar în fața publicului, când totul este cizelat până la ultimul detaliu și redat cu o eleganță desăvârșită. Poate că și din această rațiune celebrul dirijor de 73 de ani și reputata orchestra londoneză au ținut să-și "rodeze" programul în concertele oferite la Frankfurt și Hanovra (10, 11 februarie). Faptul că la "Barbican Hall" (16 februarie) va fi prezentă echipa de filmare a televiziunii "Mezzo" pune o presiune serioasă pe interpreți. Cheia rezolvării acestei tensiuni e una singură și la case mai mari: repetiția!

Cu siguranță vom asista la o interpretare impecabilă, de vis, din mai multe puncte de vedere, de aceea vă invit să ascultați concertul transmis în direct de Radio România Muzical, marți, 16 februarie, la Scena europeană începând de la ora 21.30.


Monica Cengher