Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Ziua culturii naționale la Radio România Muzical

Publicat: luni, 11 Ianuarie 2016 , ora 9.34
Pe 15 ianuarie 2016, la Radio România Muzical pot fi ascultate înregistrări ale unor celebri interpreți români și lucrări ale celor mai importanți compozitori autohtoni.

Sărbătoarea începe chiar de la ora 7.00, când debutează, ca de obicei, matinalul "Musica viva"; la ora 10.00, ascultătorii Radio România Muzical au întâlnire cu cei doi muzicieni-simbol pentru cultura muzicală românească, George Enescu și Dinu Lipatti, ambii, în dublă ipostază de interpreți și compozitori. La ora 11.00, ne amintim de una dintre vocile românești de aur ale secolului XX, baritonul Nicolae Herlea.

Emisiunea "Polifonii", în care în mod obișnuit pot fi ascultați interpreți și compozitori români, are o temă eminesciană. De la ora 13.10, pot fi ascultate lucrări inspirate de versurile lui Mihai Eminescu: poemul simfonic "Luceafărul" de Pascal Bentoiu, piese corale de Radu Paladi, Simfonia a V-a de Anatol Vieru.

Muzica lui George Enescu în actualitate: de la ora 15.30, la "Concerte de 5 stele" poate fi ascultat Octetul de George Enescu, interpretat în cadrul prestigiosului Festival de la Salzburg în august 2015 de o serie de muzicieni, printre care regăsim și numele a două violoniste franceze cu origini românești: Sarah și Deborah Nemțanu.

Nume românești apar și în cadrul emisiunii "Scena europeană" (ora 21.00) care se deschide cu unul dintre cele mai de succes concerte puse de Radio România Muzical la dispoziția Uniunii Europene de Radio: cel susținut în februarie 2007 de Orchestra Națională Radio condusă de Tiberiu Soare, cu un program exclusiv românesc. Iar în partea a doua a emisiunii, un concert cameral înregistrat în mai 2015 în Germania, printre protagoniști numărându-se violistul român Răzvan Popovici, apreciatul organizator al festivalului Sonoro de la București, dar și violoncelistul Andrei Ioniță, câștigătorul unuia dintre cele mai prestigioase concursuri de interpretare muzicală - Concursul 'Ceaikovski' de la Moscova - ediția de anul trecut.