Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianista Alina Azario - invitata emisiunii Dincolo de culise

Publicat: vineri, 8 Ianuarie 2016 , ora 17.01

În Renaștere ar fi fost cu siguranță remarcată de Sandro Botticelli iar Rafael i-ar fi apreciat, de asemenea, trăsăturile fine, privirea enigmatică. În prelungirea acestor atribute fizice, Alina Azario își poartă cu grație talentul interpretativ dar și curajul de a sonda mereu necunoscutul. Discipolă a marelui Evgeny Koroliov, un specialist al repertoriului bachian, tânăra pianistă născută la Piatra Neamț a debutat pe teren discografic în 2014 cu un album realizat în colaborare cu Radiodifuziunea germană NDR cuprinzând opusuri semnate de Jean Philippe Rameau și Claude Debussy, CD-ul fiind desemnat "Discul de muzică clasică al anului 2014" de către ascultătorii care au participat la campania propusă de Radio România Muzical. Un început sub cele mai bune auspicii, așa cum a fost, în același an și prima ediție a Festivalului Internațional "Clara Haskil" de la Sibiu, eveniment inițiat de Alina Azario care a continuat, cu același succes și anul trecut. Cu un doctorat finalizat la Academia de Muzică și Teatru din Hamburg, instituție unde, de altfel, și predă, Alina Azario poate fi urmărită frecvent, ca solistă, pe scene din Germania, Franța, Elveția, Olanda, Italia, Danemarca, Spania și, bineînțeles, România. Cunoscutul jurnalist Marius Constantinescu îi aprecia puritatea sunetului, o calitate demonstrată din plin în cadrul recitalului susținut de Alina Azario în 18 mai 2015 în Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni, eveniment organizat de Radio România Muzical. Alături de sufragiile publicului român, Alina Azario a cucerit și specialiștii din afara țării, primind în 2011 premiul «Hermann und Milena Ebel» oferit de Academia de Muzică și Teatru din Hamburg și bursele "Alfred Toepfer Stiftung F.V.S." și "Claussen-Simon-Stiftung".

Am descoperit în Alina Azario, dincolo de interpreta sensibilă, profundă și rafinată, o natură umană comunicativă, curioasă, deschisă și consecventă în încercarea de forțare permanentă a propriilor limite, deviză pe care o aplică cu succes și care-i permite să se descopere, să se redescopere și să privească lumea cu ochi proaspeți, fără blazare. Vă invităm să o descoperiți și dumneavoastră pe Alina Azario, cea din spatele scenei, în emisiunea Dincolo de culise de luni, 11 ianuarie 2016, de la ora 20.01, ediție redifuzată sâmbătă, 16 ianurie 2016, ora 13.05.

Al doilea episod al dialogului purtat cu Alina Azario va putea fi ascultat luni, 18 ianuarie 2015 (ora 20.00) și, în reluare sâmbătă, 23 ianuarie 2016, de la 13.05.

Ioana Marghita