Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Die Fledermaus Gala - Karajan dirijand 'Liliacul' de Johann Strauss

Publicat: luni, 21 Decembrie 2015 , ora 9.27

Chiar dacă aparține genului operetei, "Liliacul" figurează frecvent și cu mult succes în repertoriul teatrelor de operă din întreaga lume. De decenii, tradiția multor mari scene lirice aduce pe afișul finalului de an acest cunoscut titlu semnat de Johann Strauss-junior. La Radio România Muzical avem la dispoziție câteva înregistrări istorice cu variante despre care s-a vorbit la superlativ.

Stil vienez

La sfârșit de decembrie 2014 Opera în interpretări de referință v-a prilejuit întâlnirea cu această partitură în versiunea dirijorală a lui Willi Boskovsky (având în distribuție nume de mare prestigiu ale operei, dar și ale operetei). La ultima ediție din 2015 genericul nostru readuce în atenție acest opus dar în versiunea lui Herbert Karajan, extrem de spumoasă și plină de vervă vieneză! O casetă discografică a anilor '60, cu virtuozitatea unor ansambluri excelente: Orchestra Filarmonicii din Viena și Corul Operei de Stat din capitala Austriei. Personajele lui Johann Strauss au parte de interpretarea unor soliști cu experiența acestei partituri acumulată pe afișe prestigioase; se cântă în maniera operetei vieneze, cu lirism și nostalgie, cu elasticitate a tempoului, cu sinceritate a rostirii și joc firesc al expresiei care te convinge (și fără a avea la dispoziție elementul vizual). Momentele de bravură vocală nu lipsesc ca și exploziile de energie cuceritoare.

Gala vedetelor de operă invitate

Cred că pentru mulți amatori ai genului liric punctul de atracție al acestei variante discografice îl constituie adevărata defilare de celebrități ale scenei de operă mondiale din acei ani, vedete care apar la ...balul prințului Orlovski (rol încredințat Reginei Resnik); "regia" spectacolului înregistrat aduce mesajul Impăratului Franz Josef, care - neputând participa la această serată de Anul Nou - trimite în loc "cântăreții Operei Imperiale": așa apar - într-un caleidoscop stilistic ce alătură arii, canzonete, momente din spectacole de musical anerican - cele mai prestigioase voci de operă ale vremii, printre care: Renata Tebaldi, Mario del Monaco, Teresa Berganza, Joan Sutherland, Jussi Bjorling, Giulietta Simionato, Ettore Bastianini... (Intr-o cronică se remarca faptul că în această galerie faimoasă a acelei epoci au lipsit doar Maria Callas sau Beverly Sills !)

Ca o prefață la spectacolul Revelionului pe care fiecare și-l dorește "la superlativ", ascultați la România Muzical: operetă, operă ...and more ! Un regal discografic cu mari voci, ansambluri renumite și o baghetă inegalabilă. O muzică fermecătoare și astăzi: Liliacul de Johann Strauss, duminică 27 decembrie, ora 21.Anca Ioana Andriescu