Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Sub bradul de Crăciun - 21-25 decembrie, de la ora 10

Publicat: vineri, 18 Decembrie 2015 , ora 9.23

Locul în care sunt așezate deobicei darurile ...frumos împachetate sau doar "umbrite" de cetina pomului tradițional al celei mai frumoase sărbători a iernii. Daruri mai mari sau mai mici, mai bogate sau doar simbolice, proaspăt realizate sau purtând amprenta tradiției, uneori acumulate de-a lungul mai multor generații... Oferite însă mereu cu drag, cu respect, cu generozitate, cu zâmbet...

Darul - acel strop de lumină și bucurie pentru suflet, ca semn al gândului și prețuirii...

Daruri muzicale vă așteaptă Sub bradul de Crăciun - de luni până vineri, de la ora 10, la Radio România Muzical - înșirate până aproape de ora 13 într-o alternanță a epocilor și manierelor de exprimare muzicală.

Un generic care revine ...

Si în acest an sunteți invitați într-un decor sonor cu amprenta acestei sărbători, așa cum a fost el imaginat în timp de creatori foarte cunoscuți (sau alții, mai puțin familiari melomanilor de astăzi) . Muzici scrise special pentru a fi interpretate în această perioadă în biserici sau în cadrul laic, lucrări ce evocă vârsta copilăriei sau atmosfera senină pe care ne-o dorim cu toții în aceste momente ale anului.

Un repertoriu specific...

Istoria muzicii a păstrat unele dintre paginile scrise în perioada Barocului special pentru a fi interpretate în perioada Crăciunului. Realizarea de Cantate sau Oratorii pentru marile sărbători marcate în bisericile respective intra în mod firesc în atribuțiile "de serviciu" ale maeștrilor de capelă angajați ai marilor catedrale. Comenzi de pagini ample vocal - instrumentale pentru Crăciun au fost adresate și clasicilor și romanticilor.... Câteva dintre acestea le regăsiți și sub acest generic.

S-au păstrat însă și multe creații strict instrumentale în care nota "pastorală" este cea care sugerează asocierea cu cel mai important moment de bucurie în credința creștină. Pastorale -titulatura care însoțește de multe ori paginile Barocului pe care le asociem Crăciunului - explică inspirația preluată inițial din tradiția muzicală a păstorilor care utilizau diferite tipuri de... cimpoaie, scriitura amintind de caracteristica sonoră a instrumentelor respective; și cum și cum locul păstorilor în scenele care evocă Nașterea lui Iisus este bine cunoscut, multe concerte sau sonate dedicate aceastei sărbători includ în succesiunea mișcărilor și una care poartă această denumire.

O stare de spirit...

În fiecare epocă a existat dorința de a avea un "decor" muzical de Crăciun în "ton" cu stilul, cu maniera expresivă practicată. Melomanii de astăzi s-au obișnuit să regăsească mai ales atmosfera barocă sau - eventual cea clasică - în literatura muzicală ce răsună sub arcadele catedralelor în aceste zile de sărbătoare. Cum farmecul Crăciunului se ascunde uneori și în bucuria de a descoperi surprizele așezate sub brad care ne ispitesc cu...doza lor de necunoscut, stârnind curiozitatea , am adus și aici - la România Muzical - câteva titluri mai puțin obișnuite în repertoriul curent, respectând astfel tradiția și simbolul momentului.

Anca Ioana Andriescu