Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Julian Rachlin - solist și dirijor - în direct de la Liverpool pe 26 noiembrie 2015

Publicat: vineri, 20 Noiembrie 2015 , ora 13.46

Radio România Muzical vă poartă din nou joi, 26 noiembrie 2015, într-o călătorie sonoră în direct pe scene internaționale! De această dată poposim la Liverpool, unde Orchestra Filarmonică Regală prezintă un program care alternează lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart și Felix Mendelssohn. Îl vom asculta, în dublă ipostază - de solist și dirijor - pe Julian Rachlin.

Născut în Lituania în 1974, muzicianul a emigrat la Viena în 1978. A studiat cu Boris Kuschnir la Conservatorul din capitala Austriei și a luat lecții particulare cu Pinchas Zukerman. Recunoașterea internațională a dobândit-o în 1988, prin câștigarea premiului "Tânărul muzician al anului" la concursul Eurovision din Amsterdam. Este inițiatorul Festivalului "Julian Rachlin & Friends" din orașul croat Dubrovnik. Acest eveniment este o platformă ce dezvoltă proiecte creative ale unora dintre cei mai importanți artiști contemporani. În afară de prestigiul de muzician, Julian a obținut recunoaștere și ca filantrop, datorită activității sale educaționale și a celei desfășurate în calitate de Ambasador al Bunăvoinței (UNICEF).

În octombrie 2012, Julian Rachlin a interpretat în premieră mondială, împreună cu Janine Jansen și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, condusă de Mariss Jansons, Dublul concert de Krzysztof Penderecki, un opus pe care compozitorul i l-a dedicat. Iar în 2013, Rachlin a fost aplaudat și la București, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". 

În domeniul muzicii camerale, printre artiștii cu care Julian Rachlin a colaborat se numără regretata pianistă Mihaela Ursuleasa. În februarie 2014, violonistul a susținut la Konzerthaus din Viena, alături de violoncelistul Mischa Maisky și pianistul Itamar Golan, un recital dedicat memoriei pianistei, în beneficiul fiicei acesteia, Stephanie Ursuleasa.


Călătoria noastră muzicală la Liverpool de joi, 26 noiembrie, începe la ora 21,30, cu Uvertura operei "Nunta lui Figaro" de Wolfgang Amadeus Mozart, urmată de Concertul op.64 în mi minor pentru vioară și orchestră de Felix Mendelssohn, iar partea a doua include două simfonii din creațiile acelorași compozitori - Simfonia nr.35 KV 385 în Re major "Haffner" de Mozart și Simfonia a IV-a op.90 în La major "Italiana" de Mendelssohn.

Andreea Chiselev