Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Simfonică BBC - în direct de la Londra

Publicat: vineri, 13 Noiembrie 2015 , ora 11.11
Ne racordăm din nou la stagiunea Orchestrei Simfonice BBC, de la Barbican Hall, care pe 18 noiembrie aduce în primă linie lucrări și protagoniști francezi: dirijorul François-Xavier Roth și pianistul Jean Efflam Bavouzet; îi vom auzi live într-un program ce stabilește subtile filiații între o realitate contemporană (Pierre Boulez) și un splendid trecut romantic (Hector Berlioz), trecând prin ceea ce se adoră mai mult din acest spațiu cultural (Maurice Ravel).

Proaspăt numit director muzical general al orașului Köln, ceea ce include și poziția de capelmaestru și dirijor principal al Orchestrei Filarmonice "Gürzenich", François-Xavier Roth este apreciat pentru virtuozitatea și vitalitatea evoluțiilor sale. La 44 de ani este considerat acum unul dintre cei mai carismatici și întreprinzători dirijori ai generației din care face parte, continuându-și mandatul și la Orchestra Simfonică Radio de la Baden-Baden și Freiburg. După modelul lui John Eliot Gardiner, care i-a fost mentor, dirijorul francez a fondat în urmă cu 13 ani orchestra Les Siècles, alături de care parcurge un repertoriu vast, de la muzica veche până la cea modernă. În aceeași măsură este interesat de repertoriul contemporan, un feeling aparte avându-l pentru muzica lui Pierre Boulez, mai ales că în acest an, corifeul avangardei din secolul XX a atins venerabila vârstă 90 de ani.

"Livre pour cordes" de Pierre Boulez, Concertul pentru mâna stângă de Maurice Ravel și Simfonia "Fantastică" de Hector Berlioz este ceea ce veți asculta în transmisiunea directă de la Barbican Center din Londra la 'Scena europeană', miercuri, 18 noiembrie, de la ora 21.30.

***

"Francois Xavier Roth, dirijorul anunțat pentru acest simfonic, nu-și poate onora angajamentul, astfel că Orchestra Simfonicã BBC îi este recunoscătoare lui Pascal Rophé pentru promptitudinea cu care a răspuns invitației de a dirija pe 18 noiembrie, la Barbican Hall" - se poate citi pe site-ul celebrului ansamblu londonez. Are loc și o schimare în programul serii, piesa de deschidere va fi poemul simfonic Vânătorul blestemat de Cesar Franck, în locul muzicii de Pierre Boulez. Pascal Rophé și-a început cariera după 1988, când s-a numărat printre laureații dificilului concurs de la Besançon, iar acum este invitat să dirijeze orchestre importante, precum Suisse-Romande, Filarmonica din Monte Carlo, Filarmonica Radio France, BBC și altele.

Monica Cengher