Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Sergiu Celibidache este 'Interpretul zilei' la Arpeggio, 9 noiembrie 2015

Publicat: joi, 5 Noiembrie 2015 , ora 17.43

"În muzică nu există miracole, ci numai muncă"

Sergiu Celibidache a spus odată că "în muzică nu există miracole, ci numai muncă", artistul considerând că numărul de repetiții impus era stabilit de calitatea orchestrei cu care lucra: cu cât mai bun era ansamblul, cu atât mai multe repetiții se cereau, pentru că posibilitățile erau mai mari. Iar cum muzicianul a avut ocazia, încă de la începutul carierei sale, să dirijeze marile orchestre ale lumii... unul dintre cel mai des rememorate aspecte ale vieții sale profesionale este legat de lungile perioade pe care le petrecea pregătind concertele sale. Pentru mulți instrumentiști regimul de lucru era de nesuportat - de altfel s-a întâmplat la Roma ca Celibidache să împingă muzicienii atât de departe cu cerințele sale, încât aceștia s-au revoltat, au anulat concertul, iar ruptura a fost permanentă. Au fost și alții - majoritatea - care, deși au detestat, poate, repetițiile, mărturiseau că momentele de concert dirijate de Celibidache erau încărcate de energii cu totul extraordinare, care justificau eforturile colosale depuse.


O carieră începută direct la vârf!

Sergiu Celibidache s-a născut în 28 iunie 1912 la Roman și și-a petrecut copilăria la Iași, studiind apoi muzică, filozofie și matematică la București, Paris și Berlin. Datorită unor circumstanțe politico-sociale complexe, artistul și-a început cariera chiar în vârf, devenind la sfârșitul celui de-al doilea război mondial dirijorul șef al Orchestrei Filarmonicii din Berlin; în 1945 el câștigase concursul pentru ocuparea aceleiași funcții la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii din Berlin, însă după ce Filarmonica rămăsese "orfană" (cu Furtwängler acuzat de colaborare cu naziștii și cu Leo Borchard împușcat la un punct de frontieră de un soldat american) Sergiu Celibidache a fost cel chemat să o conducă. De-a lungul anilor a mai dirijat ansambluri de renume la Stockholm, Stuttgart, Paris și Londra, legându-se pentru o lungă perioadă de timp de Filarmonica din München, al cărei director artistic și dirijoral principal a fost din 1979 și până la stingerea sa din viață, în 1996.

La Arpeggio îi dedicăm luni, 9 noiembrie 2015, rubrica Interpretul zilei și îl urmărim dirijând Orchestrele Filarmonicilor din Berlin și München.

Irina Cristina Vasilescu