Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Mendelssohn - un romantic atipic

Publicat: joi, 22 Octombrie 2015 , ora 15.41

Scurta existență a lui Mendelssohn (1809-1847) s-a aflat cât se poate de departe de imaginea romantică a artistului chinuit, sărac și nefericit, Felix (care în latină înseamnă fericit) fiind, dacă vreți, un nume predestinat muzicianului german. Nepot al distinsului filozof evreu Moise Mendelssohn, Felix Mendelssohn a venit pe lume la Hamburg, într-o familie educată, bogată și care - aspect semnificativ - l-a susținut în demersurile sale muzicale. Numele de Bartholdy a fost adăugat atunci când, în pofida voinței bunicului lui Felix, tânăra familie s-a convertit la creștinism. În 1811 părinții și cei patru copii s-au mutat la Berlin, unde Felix Mendelssohn a crescut înconjurat de personalități culturale și a beneficiat de o educație aleasă. Dintre toți profesorii săi, cea mai mare influență a fost Carl Friedrich Zelter (cel care îl sfătuia pe Goethe în domeniul muzicii); spirit sever, acesta l-a încurajat de Mendelssohn să studieze muzica lui Bach și Mozart, dar să stea departe de cea a lui Beethoven. Sigur însă că Mendelssohn a dezvoltat, independent de voința profesorului său, o mare admirație pentru creația maestrului născut la Bonn.

La începutul anilor 1830 Mendelssohn a călătorit în afara granițelor Germaniei, pentru a-și îmbogăți spiritul și cunoștințele petrecând timp în Italia, Anglia, vizitând Țara Galilor și Scoția. Adesea comparat cu Mozart în privința precocității și a talentului ieșit din comun, Mendelssohn a dus o viață echilibrată, stingându-se din viață la Leipzig în 1847.

Pe Mendelssohn îl asociem, între altele, cu readucerea în spațiul public a muzicii lui Johann Sebastian Bach și cu stabilirea orașului Leipzig ca important centru muzical (prin directoratul său de la Gewandhaus și prin înființarea conservatorului local). Dincolo de talentele sale componistice, pianistice, de renumele de organist și dirijor, mulți artiști văd în Felix Mendelssohn unul dintre primii și cei mai de succes manageri muzicali. Stilul său componistic poate fi interpretat ca rezultat al îmbinării dintre economia de mijloace specifică perioadei Clasice și suflul Romantic al timpurilor sale.

Vă invit să descoperim nu numai muzica lui Felix Mendelssohn, ci și alte aspecte ale personalității complexe, la Arpeggio, în rubrica zilnică de la ora 12.00 - Compozitorul săptămânii, din 26 octombrie.

Irina Cristina Vasilescu