Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Albumul Duelul viorilor - Tango la 'Arpeggio' - 28 septembrie 2015

Publicat: vineri, 25 Septembrie 2015 , ora 16.33

Turneele "Duelul viorilor", de aproape patru ani stârnesc valuri de entuziasm. O demonstrează sălile pline, o demonstrează și acest nou album apărut la Editura Casa Radio, purtând aceeași etichetă.

...un album așteptat cu înfocare, după cum îi este și conținutul și titlul - un duel al viorilor istorice, o confruntare între doi dintre cei mai importanți violoniști români actuali, Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru, secondați de bunul și nelipsitul lor co-echipier - pianistul Horia Mihail. Subiectul - tango-ul argentinian, accesat fie în variantă tradițională, (apar autori precum Gerardo Matos Rodriguez, Carlos Gardel, Angel Villoldo și Augusto Berto), fie prin prisma mult rafinatului Astor Piazzola, care a dăruit acestui dans, virtuți simfonice în "Anotimpurile" sale (și nu numai).

...accente percutante, inimi de foc, sunete din care țâșnește o muzică pasională care a incitat generații întregi, a traversat continente și continuă să-și reverse mirajul. Ascultând Tango remarci excelența demersului interpretativ și mai ales plăcerea cu care cei trei artiști interpretează o muzică lipsită de temperanțe sau platitudini, respirând frumusețe, poezie și pasiune.

Răsfoind materialul de prezentare, te întâmpină zâmbetul protagoniștilor. Anunță de-altfel un duel amiabil nu doar între un Guarneri și un Stradivarius, ci și între două personalități frumos conturate pe podiumul de concert: solistul-concertist al Orchestrelor Radiodifuziunii Române versus concertmaestrul Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam. Frumos este și faptul că nu se caută supremația, duelul se transformă într-o colaborare armonioasă, ca într-un dans în care partenerii își coordonează fiecare pas, fiecare gest în pulsația molipsitoare a muzicii.

...un album lansat în vara anului 2015, pentru toate anotimpurile, inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2015" la Radio România Muzical și prezent în rubrica CD review a emisiunii 'Arpeggio' din 28 septembrie, ora 10.00.

Marina Nedelcu