Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concursul Internațional 'Joseph Joachim' la 'Scena europeană' - 24 septembrie

Publicat: marți, 22 Septembrie 2015 , ora 9.04

Joi seara vă invit să participați la deschiderea unuia dintre cele mai importante evenimente muzicale europene din această toamnă. Este vorba despre concertul prin care debutează cea de-a 9-a ediție a Concursului Internațional "Joseph Joachim" dedicat violoniștilor. O competiție destul de tânără a cărei primă ediție s-a desfășurat în anul 1991, organizată odată la 3 ani la Hanovra, care și-a propus încă de la început și a reușit să devină una dintre cele mai râvnite din întreaga lume. Și aceasta datorită premiilor substanțiale oferite - premiul întâi fiind de 50.000 de euro, calității excepționale a juriului și nu în ultimul rând, oportunităților deosebite oferite câștigătorilor: posibilitatea înregistrării unui CD sub egida "Naxos" și concerte de debut asigurate în compania unor renumite orchestre și ansambluri camerale. Dealtfel calitatea și exigențele deosebite ale concursului "Joseph Joachim" de la Hanovra, devenit o rampă de lansare aproape sigură pentru tinerii violoniști este confirmată și de evoluția ulterioară a laureaților celor 8 ediții de până acum. Printre aceștia, îi regăsim pe Nemanja Radulovic, Arabella Steinbacher, Robert Chen sau Yura Lee - nume devenite de referință ale unei noi generații de instrumentiști.

Anul acesta, concursul afiliat încă de la început Federației Mondiale a Concursurilor Internaționale de Muzică debutează sub aceleași auspicii iar concertul pe care îl vom audia în direct la Radio România Muzical le va aduce pe scenă pe violonistele care au fost în premieră duble-câștigătoare ale premiului întâi în 2012: Alexandra Conunova-Dumortier din Republica Moldova și Dami Kim din Coreea de Sud, care vor interpreta cele două concerte din creația compozitorului Serghei Prokofiev. Sunt două tinere cu o carieră deja solidă în zona europeană, ambele făcând parte și din două reputate orchestre germane. Iar ansamblul-gazdă al concursului - Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Nord-germane din Hanovra, sub conducerea dirijorului său principal - Andrew Manze, va completa seara prin celebra Simfonie a 5-a în do minor de Ludwig van Beethoven.

Nu ratați așadar, concertul de deschidere al concursului "Joseph Joachim" de la Hanovra, joi, 24 septembrie de la ora 21, în direct la "Scena europeană" la Radio România Muzical.


Dan Ghineraru