Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Live de la Amsterdam, Dvorak și Mozart cu Daniel Harding și Kristian Bezuidenhout

Publicat: luni, 17 August 2015 , ora 18.40

Cu această transmisiune directă veți găsi măcar trei motive să vă simțiți răsfățați în aceste zile la România Muzical:

Din nou Robeco Summernights 2015 - o selecție de evenimente muzicale europene.

Din nou Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam - una dintre cele mai apreciate ale prezentului.

Din nou tânărul dirijor britanic Daniel Harding, cu o activitate atât de intensă și în stagiunile de operă și în cele simfonice ale lumii.

In aceeași săptămână, Daniel Harding propune pe faimosul podium de la Amsterdam două programe în care simfonismul romantic apare în prim plan. După rigoarea lui Bruckner pe afișul de luni, dirijorul născut la Oxford, cu studiile începute la Cambridge după experiența de trompetist în ansamblul simfonic de tineret aduce în atenția publicului de la Concertgebouw - vineri 21 august - avântul, fluiditatea, lirismul și pregnanța expresivă a paginilor lui Antonin Dvorak: Uvertura de concert "Othello" și cea de a 8-a Simfonie.

La începutul verii în care împlinește 4 decenii de viață, Harding - principalul dirijor oaspete la London Symphony Orchestra din 2006, directorul muzical la Orchestra Radiodifuziunii din Stockholm din 2007 - a fost numit Director Muzical la Orchestre de Paris, începând cu stagiunea viitoare ! "Adolescentul minune" care, la 18-19 ani se aflase la pupitrul Orchestrei Simfonice din Londra iar mai înainte îi fusese încredințată conducerea ansamblului lui Simon Rattle la Birmingham, care dirija la 21 de ani Filarmonica din Berlin, a confirmat și atunci când - la 30 de ani - a deschis stagiunea operei La Scala, înlocuindu-l pe Riccardo Muti ! Si tot pe la 30 de ani a decis că este cazul să își perfecționeze tehnica dirijorală, apelând la colaborarea lui Mark Stringer (fost asistent al lui Leonard Bernstein).

Un temperament impetuos (el însuși povestea cum - după ce a Simon Rattle i-a oferit șansa de la debuta la conducerea Orchestrei din Birmingham - s-a repezit să-l strângă în brațe pe maestru și i-a rupt literalmente bagheta), Daniel Harding are o agendă impresionantă, cu angajamente ferme pe diferite continente. Un reporter îl descria înconjurat de gadgeturi care să îl țină în contact cu lumea prin diferite modalități de comunicare, foarte atent în privința aparițiilor sale vestimentare elegante (comandate la celebre branduri din Milano de exemplu) dar și fanatic susținător al echipei de fotbal Manchester United, un personaj dornic de liniștea unor reședințe stilate și exclusiviste dar și de căldura familiilor de prieteni...

Convingător în viziunile sale interpretative, hotărât în atitudinea sa dar și foarte energic, cu o personalitate interpretativă foarte pregnantă, Daniel Harding a fost adesea numit "un vrăjitor cu o baghetă de dirijor" !

In muzica lui Dvorak are toate șansele să își farmece din nou ascultătorii...

Șeful de orchestră pe care ați avut ocazia - nu demult - să îl urmăriți în ultimele simfonii ale lui Mozart va semna și colaborarea ansamblului cu Kristian Bezuidenhout în cel de al 18-lea Concert pentru pian, K.V.456, încheiat de maestrul salzburghez în septembrie 1784. Solistul născut în Africa de Sud în 1979, cu studii muzicale începute în Australia și continuate în Statele Unite, a optat pentru "fortepiano" și repertoriul specific acestui instrument, câștigând premii și aprecieri din partea publicului și a criticilor pentru versiunile sale.

În direct de la Concertgebouw din Amsterdam pagini de Dvorak și Mozart, la Scena europeană, vineri 21 august, de la orele 21

Anca Ioana Andriescu