Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Nikolai Luganksy interpretează ambele concerte de Chopin la Varșovia - Scena europeană, 15 august

Publicat: miercuri, 12 August 2015 , ora 15.06

Seria transmisiunilor directe internaționale continuă la Radio România Muzical sâmbătă, 15 august 2015. De la ora 21.00 ascultați sub genericul "Scena europeană" ambele concerte de Chopin cu Nikolai Lugansky solist.

Pianistul rus se va afla pe scenă în compania Orchestrei "Sinfonia" Varșovia, dirijate de Alexander Vedernikov. Artiștii nu cântă pentru prima dată aceste partituri concertante, ei realizând deja în această formulă interpretativă un disc, apărut în 2014 la casa Naive. Din interviul pe care Nikolai Lugansky l-a acordat în exclusivitate postului nostru de radio - și pe care îl veți putea asculta în pauza transmisiunii - am aflat că partea întâi din Concertul nr.1 în mi minor este preferata interpretului, care a studiat însă abia la maturitate această creație chopiniană; partitura Concertului nr.2 în fa minor, pe de altă parte, este prezentă în repertoriul lui Lugansky încă din perioada adolescenței. De altfel, întrebat ce ar fi cântat în finala competiției "Chopin" în cazul în care ar fi participat, Nikolai Lugansky a mărturisit că ar fi fost o alegere foarte grea, dar că, din rațiuni practice, ar fi cântat, probabil, concertul în fa minor, pe care îl cunoaște de mai multă vreme.

Ambele concerte pentru pian au fost compuse cu puțin timp înainte de plecarea definitivă a lui Chopin din țara natală și sunt impregnate de spiritul muzicii poloneze, pe care îl vom gusta și noi, cu siguranță, în interpretarea lui Nikolai Lugansky.

Seara de sâmbătă deschide ediția a XI-a a Festivalului Internațional de Muzică "Chopin și Europa sa", eveniment ce stă acum sub genericul "Înainte de marea competiție", pentru că precede concursul de pian "Chopin" din luna octombrie.

"Scena europeană" aduce în prim-plan muzica lui Frederic Chopin sâmbătă, 15 august 2015, de la ora 21.00. O transmisiune directă comentată de Irina Cristina Vasilescu.