Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Alexandra Dariescu - invitată în Festivalul Internațional 'George Enescu', ediția 2015

Publicat: luni, 27 Iulie 2015 , ora 13.15

Pianista Alexandra Dariescu a plecat din România la 17 ani, ajungând, de atunci, să cânte pe cele mai importante scene ale lumii. Cea pe care jurnaliștii Revistei BBC Music o consideră "o stea în devenire" a început studiul pianului îndrumată de mama sa, la vârsta de șapte ani. Doi ani mai târziu, a debutat ca solistă alături de Orchestra Simfonica din Chișinău, când a cântat un concert de Mozart. Până la vârsta de 17 ani a studiat pianul în orașul natal, la Iași; ulterior a primit o bursă integrală pentru a-și continua evoluția muzicală în Marea Britanie.

Declarată de Revista Forbes "ambasador al muzicii clasice", pianista Alexandra Dariescu a debutat în anul 2013 la Royal Albert Hall în compania Orchestrei Regale din Londra, fiind prima pianistă de origine română care a concertat în celebra sală londoneză. Laureată a Concursul "Maurice Ravel" din Franța și participantă la numeroase festivaluri internaționale printre care Verbier din Elveția, Alexandra Dariescu a debutat și la Carnegie Hall din New York în anul 2012, la invitația pianistului Andras Schiff.

"Oriunde am un pian, pentru mine înseamnă acasă" sunt cuvintele tinerei pianiste, cuvinte ce arată pasiunea și devotamentul pentru instrumentul pe care îl studiază din copilărie. Pe 25 octombrie 2014 a fost invitată ca solistă în concertul prilejuit de aniversarea Majestății sale Regele Mihai I. Alexandra Dariescu a interpretat atunci, în compania Orchestrei Fundației Principesa Margareta dirijată de Tiberiu Soare, Concertul nr.1 în si bemol minor pentru pian și orchestră de P.I.Ceaikovski. Publicul bucureștean o va putea reasculta pe 19 septembrie 2015, de la ora 11.00, în seria Enescu și contemporanii săi, din cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", atunci când va cânta împreună cu Cvartetul "Ad Libitum", alcătuit din violoniștii Alexandru Tomescu, Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bișoc și violoncelistul Filip Papa, un program ce va cuprinde lucrări de Ravel, Bartok și Elgar.

În pregătirea acestui eveniment, vă propunem să ascultați câteva dintre înregistrările sale joi, 30 iulie, la Arpeggio, începând cu ora 10.30.


Monica Isăcescu