Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Joseph Haydn - creatorul căruia îi este dedicată emisiunea 'Un week-end, un compozitor'

Publicat: vineri, 24 Iulie 2015 , ora 14.51

Tatăl simfoniei... sau tatăl cvartetului de coarde și unul dintre cei mai importanți compozitori ai perioadei clasice, alături de Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven. Este vorba despre Joseph Haydn - creatorul căruia îi este dedicată propunerea noastră estivală Un week-end, un compozitor, la Radio România Muzical.

A trăit între 1732 și 1809 și a fost întotdeauna "obligat să fie original" - așa se vedea însuși compozitorul născut la Rohrau (Austria). Muzicianul curții Esterházy, Joseph Haydn a devenit un "compozitor liber" în ultima parte vieții, în perioada petrecută la Londra.

A avut doi frați Michael (compozitor) și Johann Evangelist (tenor), a fost un prieten bun al lui Wolfgang Amadeus Mozart, dar și unul dintre profesorii lui Ludwig van Beethoven, pe acesta din urmă cunoscându-l într-o călătorie spre Londra.

Apare des la Londra... poate pentru că acesta a fost locul care l-a inspirat cel mai mult pe Haydn. Stau mărturie seria simfoniilor londoneze - ultimele douăsprezece din creația sa (adică de la nr. 93 la 104, printre care Simfonia "Surpriza", Simfonia cu "lovitură de timpan", Simfonia "Militară" și Simfonia"Ceasornicul"), șase cvartete de coarde și două oratorii - "Anotimpurile" și "Creațiunea".

Vă invităm să urmăriți pe frecvențele noastre o selecție a creației lui Joseph Haydn, sâmbătă și duminică, 1 și 2 august 2015, începând cu ora 13.05, sub genericul Un week-end, un compozitor - vara aceasta doar la Radio România Muzical.

Lucian Haralambie