Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Invitat pe scena Festivalului Internațional 'George Enescu': dirijorul Yuri Temirkanov - Arpeggio, 27-29 iulie 2015

Publicat: miercuri, 22 Iulie 2015 , ora 13.34

"Muzica nu are naționalitate", își dezvăluia unul dintre principii Maestrul-dirijor Yuri Temirkanov într-un interviu acordat colegului meu Ștefan Costache, pentru emisiunea Poveștile de succes ale muzicii. Este una din explicațiile pentru care acest mare muzician, distins cu Medalia Președintelui de către Vladimir Putin și dirijor de aproape 30 de ani al Filarmonicii din St. Petersburg, ne oferă versiuni impecabile nu doar asupra repertoriului rusesc, ci asupra tuturor partiturilor pe care le abordează.

Gesturile artistocratice și comportamentul sobru par să-l definească pe acest exponent de prim nivel al școlii muzicale ruse, cu studii de violă și dirijat la Conservatorul din Leningrad, câștigător al Concursului de dirijat al țărilor sovietice din anul 1966. A debutat împreună cu Orchestra Filarmonicii din St. Petersburg și a devenit curând asistentul lui Evgheni Mravinsky la pupitrul acestui ansamblu. Au urmat posturi de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Leningrad, de director muzical al Teatrului de operă și balet "Kirov", director artistic și prim dirijor al Orchestrei Filarmonicii din St. Petersburg, dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra (alături de care a realizat integrala discografică a muzicii de balet a lui Stravinski și a simfoniilor de Ceaikovski), director artistic al Teatrului de operă "Reggio" din Parma, invitat permanent al Orchestrelor Filarmonicii din Dresda, Radiodifuziunii Daneze, al Teatrului Bolshoi și al celor mai importante orchestra din SUA. De altfel are reputația de a fi fost primul artist rus căruia i s-a permis să concerteze în America, după reluarea relațiilor culturale cu Uniunea Sovietică la sfârșitul războiului din Afganistan.

În fiecare an, pe parcursul vacanței de Crăciun, Yuri Temirkanov organizează Festivalul din Piața de Artă de la St. Petersburg, un eveniment ce îi reunește pe unii dintre cei mai importanți artiști ai lumii și confirmă statutul de centru cultural european al orașului rus. Pentru serviciile sale, maestrul Temirkanov a primit numeroase recunoașteri: Premiul Abbiati (2002), titlul de Dirijor al anului 2003 în Italia, Înaltul Ordin "Steaua solidarității italiene", în grad de Comandor.

Yuri Temirkanov, unul dintre marii dirijori ai contemporaneității, apreciat pentru claritatea și acuratețea versiunilor sale, va reveni pe scena Festivalului Internațional «George Enescu» în 2015, la Sala Mare a Palatului, în concertele desfășurate pe 10 și 11 septembrie, alături de Orchestra sa de suflet - cea a Filarmonicii din St. Petersburg. Programele vor cuprinde lucrări de Enescu, Rahmaninov, Rimski-Korsakov, Ceaikovski și Șostakovici și îi vor avea ca soliști pe pianista Elisabeth Leonskaja și pe violonistul Valery Sokolov.

Până atunci însă, ne putem bucura împreună de înregistrările maestrului la Arpeggio, pe 27, 28 și 29 iulie, începând cu ora 10.30.


Monica Isăcescu