Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la Torino - Scena europeană, 18 iunie 2015

Publicat: vineri, 12 Iunie 2015 , ora 9.34

Unica orchestră radio din peninsula italiană și dirijorul ei principal Juraj Valcuha ne propun un concert cu lucrări de Rahmaninov și Ceaikovski, concert ce va fi transmis de Radio România Muzical pe 18 iunie, de la ora 22.00. Atât Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Naționale Italiene cu sediul la Torino, cât și dirijorul ei, sunt cunoscuți publicului din România datorită prezențelor din Festivalul "RadiRo" (2012) și din Festivalul Internațional "George Enescu" (2013). Turneele din stagiunea actuală i-au purtat împreună la Monaco, Köln, Zürich și Düsseldorf.


Succes după succes...

... adună acum Juraj Valcuha. La 39 de ani, a bifat evoluții în fața unor prestigioase ansambluri, între care se numără filarmonicile din München, Berlin, Oslo, New York, dar și Philharmonia, Concertgebouw, Gewandhaus. Și-a descoperit vocația muzicală datorită bunicului său (lăutar), ce l-a pus să cânte la țambal în Bratislava natală. De atunci și până la debutul dirijoral înregistrat în Franța, Juraj Valcuha a parcurs un drum solid și serios conceput. Pentru el au contat enorm sudiile de dirijat cu Ilya Musin la Conservatorul din Sankt Petersburg, ca și cursurile de măiestrie cu Janos Fürst la Paris. Primul său angajament l-a avut la Opera din Montpellier în 2003. Șase ani mai târziu avea să se mute la Torino.


Pianista Olga Kern

Solista serii se situatează printre vârfurile generației sale. Primul concurs pe care l-a câștigat a fost Concertino Praga, în 1986. Până la vârsta de 26 de ani a cucerit nu mai puțin de 12 competiții internaționale, iar după câștigarea medaliei de aur la "Van Cliburn International Piano Competitions" a considerat că îi sunt suficiente trofeele; intrase pe orbita concertistică mondială apărând în compania unor interpreți și dirijori celebri. Pe cele mai recente discuri, Olga Kern apare sub bagheta lui Lorin Maazel. Intenționează, în viitorul apropiat, să fondeze un concurs internațional de pian care să-i poarte numele. La Torino ea va interpreta Concertul nr. 3 de Serghei Rahmaninov, compozitor ce apare în arborele ei genealogic.

Așadar veți auzi un ansamblu italian prestigios - Orchestra RAI din Torino, un dirijor slovac - Juraj Valcuha, un program rusesc ce se încheie cu a V-a de Ceaikovski; pianista Olga Kern solista Concertului nr. 3 de Serghei Rahmaninov.

Scena europeană, joi, 18 iunie, de la ora 22.00.

Monica Cengher