Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la München, un concert dirijat de Herbert Blomstedt - 'Scena europeană', 12 iunie

Publicat: marți, 9 Iunie 2015 , ora 11.01

Herbert Blomstedt la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze impune din start atuurile unei veritabile sărbători de anvergură, ce va fi transmisă în direct de Radio România Muzical. Unicitatea acestui șef de orchestră constă în atitudinea de perpetuă celebrare a harului divin din notele muzicale. Partitura reprezintă pentru el literă de lege, comentată și argumentată cu subtile nuanțări sufletești și intelectuale, într-un fel antrenant, convingător. Concertele dirijate de el au o vibrație emoțională autentică lăsându-ți impresia că asculți pentru prima oară lucrări binecunoscute!

În pragul vârstei de 88 de ani...

... Herbert Blomstedt nu dă semne de oboseală. În acest an a fost invitatul orchestrelor din Paris, Bamberg, Leipzig, Los Angeles…Constituția fizică atletică, impunătoare și-a îngrijit-o cu atenție, dar și cu o febrilitate spirituală continuă. De curând dirijorul stabilit la Lucerna și-a donat biblioteca Universității din Gothenburg, fiind necesari 500 de metri de rafturi pentru a o găzdui.

Alla breve

Cariera dirijorală lungă de peste 6 decenii l-a purtat pe Herbert Blomstedt peste tot în lume. La început a avut angajamente în țările nordice la Oslo, Copenhaga și Stockholm. Din 1975 a preluat Capela de Stat din Dresda, cu care a efectuat numeroase turnee în întreaga lume și a realizat multe înregistrări. În 1985 a fost numit director muzical al Orchestrei Simfonice din San Francisco, unde a petrecut zece ani, câștigând doua premii Grammy pentru înregistrări cu lucrări de Brahms și Carl Orff. În 1998 a preluat un alt celebru ansamblu european cu mare tradiție, Gewandhaus din Leipzig.

În programul oferit cu Orchestra Simfonică Radio din Munchen, Herbert Blomstedt a ținut să includă Simfonia a V-a de Carl Nielsen, ca omagiu la 150 de ani de la nașterea acestui reprezentativ creator danez. În deschidere vom auzi Simfonia a IV-a de Beethoven.

Scena europeană, vineri, 12 iunie, de la ora 21,00.

Monica Cengher