Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la Copenhaga - Scena europeană, 7 mai

Publicat: joi, 30 Aprilie 2015 , ora 10.05

Doi elvețieni vor fi pe 7 mai protagoniștii concertului susținut de Orchestra Simfonică Națională Daneză: dirijorul Mario Venzago și pianistul Oliver Schnyder, artiști pe care melomanii români îi cunosc, mai mult sau mai puțin, fie din înregistrări, fie din transmisiunile Postului Radio România Muzical.


Mario Venzago - un dirijor între euforie și surprize

Cu acest entuziasm era primit la revenirea în țara natală, în 2010, când a devenit dirijor șef al Orchestrei Simfonice din Berna; este o funcție pe care o deține și în prezent, împreună cu aceea de dirijor principal al Orchestrei "Royal Northern Sinfonia" - Marea Britanie, artist asociat al Orchestrei "Sinfonietta" din Tapiola - Finlanda și "Schumann Guest Conductor" al Orchestrei Simfonice din Düsseldorf.

Anvergura carierei artistice a lui Mario Venzago (născut la Zürich, în 1948) se menține la cele mai înalte cote datorită viziunii autentice cu care abordează repertoriul consacrat, având înclinații către romantismul german. De curând a încheiat integrala Anton Bruckner, realizată cu orchestre diferite din Europa, o integrală intitulată "Un alt fel de Bruckner". Despre interpretarea Simfoniei a V-a se putea citi în "Gramophon Magazine" că "sparge canoanele știute" (martie 2015). Pentru alte albume, cu muzici de Robert Schumann, Luigi Nono, Othmar Schoeck, Alban Berg și Maurice Ravel, Mario Venzago a fost răsplătit cu două "Grand Prix du Disque", "Diapason d`Or" și "Edison Prize".

Mario Venzango are darul de a surprinde publicul prin expresivități puternic personalizate. De aceea sunt curioasă de abordarea programului cu Orchestra Simfonică Națională Daneză: Poemul simfonic "Totenfeier" de Gustav Mahler și Simfonia a IV-a op.120 în re minor de Robert Schumann. Sunt teritorii sonore cu largi posibilități de modelare care, cu siguranță, vor avea un relief aparte în viziunea acestui maestru al baghetei.


Apreciez la Haydn cantabilitatea liniilor melodice

.... spunea într-un videoclip Oliver Schnyder, care în 2012 și-a lansat albumul cu trei concerte de Joseph Haydn realizat în compania Academiei St.Martin in the Fields, CD pentru care revista "Classica" i-a acordat Premiul "Choc", iar posturi germane de radio l-au declarat "interpretul săptămânii". În prezent discografia sa este îmbogățită cu muzici de Brahms, Mendelssohn, Schubert, Liszt și Mozart.

Pianistul de 42 de ani, adesea comparat cu Edwin Fischer datorită poeticii interpretative, stârnește senzație pe marile scene ale lumii. Acest succes a început în 2002, când a fost solistul orchestrei "Tonhalle" din Zürich, între timp fiind invitat în stagiunile orchestrelor "Philharmonia" din Londra, "Ceaikovski" din Moscova și cea a Radiodifuziunii din Köln, pe lângă prestigioasele ansambluri din Elveția. A susținut recitaluri în marile capitale din Europa, America și Asia.

Oliver Schnyder se va întâlni pentru prima oară cu Orchestra Simfonică Națională Daneză în simfonicul din 7 mai, interpretând Concertul nr 11 în Re major de Joseph Haydn.

Vă invit să ascultați, așadar, concertul transmis în direct de Radio România Muzical în emisiunea 'Scena europeană' de joi, 7 mai, ora 20.30.

Monica Cengher