Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Ultima transmisiune directă a Stagiunii, la Seara de operă

Publicat: luni, 27 Aprilie 2015 , ora 11.58

Vă invit să ascultăm împreună, ultimul spectacol preluat de Seara de operă în transmisiune directă din Stagiunea 2014 - 2015, "Don Pasquale" de Gaetano Donizetti - cu... trei capete de afiș: Michele Pertusi (Don Pasquale), Juan Diego Florez (Ernesto) și Valentina Naforniță (Norina). "Don Pasquale", cea de-a VII-a nouă producție propusă în actuala stagiune de Dominique Meyer, coagulând, tot ce putea oferi Opera de Stat din Viena mai frumos și mai bun, în materie de montare scenică și belcanto!


Don Pasquale - în opinia Irinei Brook? "Lustig!"

Irina Brook este fiica celebrului actor și regizor de teatru britanic Peter Brook și a actriței Natasha Parry (de la care a deprins gustul pentru comediile lui Moliere): ea însăși o personalitate artistică foarte sofisticată, actriță formată în studiourile din New York, regizor premiat de teatru și, de câțiva ani, regizorul favorit al renumitului Festival de Operă de la Aix en Provence. O personalitate sofisticată - după cum am spus! - căreia opera lui Donizetti i s-a părut cu mult mai rafinată, dacă și-ar muta toată acțiunea într-un... Nachtclub; situație în care, spectacolul a câștigat clar culoare, nerv și mișcare, precum și un exotism minunat accesorizat de costumele lui Sylvie Martin Hyszka. Cel puțin, așa au scris cronicile apărute după spectacolul de premieră din 26 aprilie.


Opinia criticilor? Un triumf!

Și tot după premiera de duminică (26 aprilie), s-a scris la superlativ despre măiestria dirijorală și umorul lui Jesus Lopez Cobos; despre vocea proaspătă și, de 15 ani total nealterată, a faimosului tenor peruan, Juan Diego Florez; despre admirabila autoironie cu care și-a construit rolul Michele Pertusi, dar și despre faptul că "tânăra Valentina Naforniță are, pur și simplu, tot ce trebuie pentru noul ei rol: frumusețe desăvârșită, nerv și șarm, vocea potrivită precum și o desăvârșită tehnică de a cânta partituri de belcanto".


"Nu-mi doresc să devin o divă "

Pentru Valentina Naforniță - solistă a Operei de Stat din Viena de trei stagiuni, rolul Norina este cel de-al patrulea rol important din carieră: după Susanna, Gilda și Adina - toate prezentate cu un deosebit succes pe scena teatrului de pe Ringstrasse - și, după participarea ca solistă la cel mai mediatizat eveniment monden al teatrului, Balul vienez în 2012, avându-le ca predecesoare, cu un an mai înainte, pe Angela Gheorghiu și cu trei ani, pe Anna Netrebko!

"Ești, în mod categoric, una dintre vedetele Operei de Stat din Viena" - i-am spus, într-unul dintre interviurile avute cu ea - "îți dorești să devii Diva acestui teatru?" " Cu siguranță, nu asta îmi doresc neapărat" -a fost replica Valentinei de care îmi amintesc în acest moment cu plăcere, verificând-o oarecum. "Bineînțeles că m-am simțit foarte bine purtând o rochie semnată de celebrul designer al Casei Liska, Thomas Kirchgrabner, cântând în fața unui public ce reprezenta notorietatea din toate domeniile, știindu-mă promovată de toate canalele media din Austria și Germania - cel puțin. Sau că mă simt grozav ieșind la aplauze și dând autografe. Dar nu acesta este până la urmă scopul meu. Am fost întrebată și la ce comision am ajuns pentru spectacolele și concertele mele. De parcă asta contează cel mai mult. Ceea ce m-a supărat. Pe mine mă interesează cu adevărat numai să-mi construiesc o carieră longevivă, de care să fiu mândră. Iar pentru asta trebuie să rămân cu picioarele pe pământ și să muncesc" - a fost răspunsul ei de atunci.

Azi, că Valentina Naforniță muncește, o arată și noul ei debut în rolul Norina din producția operei "Don Pasquale" semnată de Irina Brook. Un debut încununat de succes, pe care vă invit - nu să-l urmărim, ci ...să-l "sărbătorim" împreună, sâmbătă, 2 mai, de la ora 20.00, în transmisiune directă, când va avea loc cel de-al treilea spectacol al seriei. În studioul "Serii de operă" am invitat-o pentru comentarii pe doamna Anca Florea, reputat critic muzical și muzicolog.


Luminița Arvunescu