Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Un recital din stagiunea curentă 'Lunchtime concerts' de la Wigmore Hall - 'Concerte de 5 stele', 20 aprilie 2015

Publicat: joi, 16 Aprilie 2015 , ora 13.04

O interpretă cu o imensă personalitate, de o naturalețe și o libertate care te frapează încă de când pășește desculță pe scenă, Patricia Kopatchinskaja declară că în muzica lui Enescu se simte întotdeauna acasă.

"Prin muzica lui Enescu vorbesc despre propria-mi copilărie, despre limba mea, familia mea, despre țara de unde vin, pământul nostru, despre folclorul, despre sufletul nostru. Tot ce ne caracterizează este în această muzică."

Pentru noi, publicul român, violonista născută în Chișinău și stabilită la Berna, în Elveția, rămâne cunoscută ca ideala parteneră de scenă a regretatei noastre pianiste Mihaela Ursuleasa. Formau un duo de o intensitate uluitoare, un dezinvolt dialog al virtuozității, al talentului de cea mai pură esență, al nonconformismului care le dădea acel absolut cuceritor aer adolescentin. Se regăseau pe scenă mai ales în Sonata a III-a "în caracter popular românesc" - care a fost debutul lor în Festivalul de la Salzburg în 2004, dar și ultima apariție a pianistei Mihaela Ursuleasa în Festivalul Internațional "George Enescu", ediția 2011, vara următoare tânăra pianistă stingându-se în mod tragic din viață la doar 33 de ani. Violonista Patricia Kopatchinskaja păstrează în repertoriu această remarcabilă sonată enesciană pentru vioară și pian chiar și în absența partenerei și prietenei sale… sau poate tocmai în memoria acestei artiste de geniu, Mihaela Ursuleasa.

O ascultăm la Radio România Muzical într-un recital cu sonte de Mozart și Enescu în stagiunea curentă "Lunchtime concerts" de la Wigmore Hall din Londra, alături de pianista rusă Polina Leschenko - înregistrare live din 12 ianuarie 2015, în FM, în emisiunea "Concerte de 5 stele" de luni, 20 aprilie, de la ora 15.30.


Ana Voinescu